Babyboom
Babyboom
Zwanger

Overgevoelig of allergisch? Een eetdagboek helpt!

2 min
Zwangerschap gezondheid
Zwanger

Overgevoelig of allergisch? Een eetdagboek helpt!

2 min
Éveil, Santé
Steeds meer kinderen blijken allergisch te zijn aan bepaalde voedingsmiddelen. Maar hoe herken je een allergie? En hoe weet je welke voedingsmiddelen een rol spelen?

Een voedselovergevoeligheid of een allergie kan zich op verschillende manieren uiten. Je kind kan last krijgen van huiduitslag, ademhalingsproblemen en maag- of darmklachten, zoals diarree en krampen.

De eerste stap kan zijn om een voedseldagboek bij te houden. Bij een sterk vermoeden (en vaak ook op aanraden van een arts) kan dat ook door bepaalde voedingsmiddelen weg te laten of net meer te gebruiken. Dit betekent dat je het verdachte allergeen een periode geheel vermijdt, om het daarna weer voorzichtig te gaan gebruiken. Als eenmaal bekend is waarvoor je allergisch bent, kan een diëtist vertellen waar je op moet letten en hoe je ervoor kunt zorgen dat je toch alle nodige voedingsstoffen binnenkrijgt.

Voedselovergevoeligheid kan men indelen in:

  • niet allergische voedselovergevoeligheid (ook wel intolerantie genoemd) allergische
  • voedselovergevoeligheid (voedselallergie)

Wat is een niet-allergische voedselovergevoeligheid? (intolerantie)

Bij voedselintolerantie (‘niet-allergische voedselovergevoeligheid’) reageert het lichaam op een bepaalde stof (trigger), zonder dat het afweersysteem daar direct bij betrokken is. Voorbeelden van voedselintoleranties zijn intolerantie voor lactose, histamine, fructose of additieven.

Wat is een allergische voedselovergevoeligheid? (allergie)

Bij een voedselallergie maakt je lichaam specifieke afweerstoffen aan, waardoor je voor dit bepaalde eiwit gevoelig wordt. Een hele kleine hoeveelheid kan al heftige reacties geven. Je kunt voor veel voedingsmiddelen allergisch zijn. Eén van de bekendste allergieën is koemelkallergie bij zuigelingen. Bij een voedselallergie maakt het afweersysteem specifieke antistoffen aan tegen eiwitten die in de voeding voorkomen. Bekende allergenen zijn bepaalde eiwitten in koemelk of noten. Kruisallergie

Soms heeft het lichaam moeite om onderscheid te maken tussen eiwitten omdat ze zo sterk op elkaar lijken. Dit kunnen eiwitten zijn tussen voedingsmiddelen onderling of tussen voedingsmiddelen en pollen of tussen voedingsmiddelen en latex (natuurrubber). Bijvoorbeeld: het appelallergeen lijkt zoveel op het allergeen van berk, dat men niet alleen op berk reageert maar ook op de appel.

Eetdagboek

Ondertussen bestaan er applicaties die jou en je kind helpen een eetdagboek bij te houden. Zo vind je bijvoorbeeld een uitstekend eetdagboek op de Nederlandse site medicinfo!

Ontdek nu in onze shop !
Weleda
Zwangerschapsolie
13.43
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
Weleda
Zwangerschapsolie
13.43
Kopen
MAM
2 in1 elektrische borstkolf en handkolf
115.99
Kopen
67%
Good Gout
Artisjok, pastinaak, pasta & parmesaan
2.98
Kopen