Babyboom
Babyboom
Zwanger

Paracetamol tijdens de zwangerschap ongezond voor de baby?

2 min
Zwangerschap gezondheid
Zwanger

Paracetamol tijdens de zwangerschap ongezond voor de baby?

2 min
Éveil, Santé
Volgens recent onderzoek blijkt dat het langdurig gebruik van paracetamol tijdens de zwangerschap nadelige effecten op de baby kan hebben.

Paracetamol mag dan wel het de meest gebruikte medicijnen in de zwangerschap zijn, maar er was tot nog toe slechts weinig geweten over de langetermijngevolgen op de ontwikkeling van het kind.

Uit een nieuwe studie van het Noorse Instituut van Volksgezondheid blijkt nu dat langdurig gebruik van paracetamol tijdens de zwangerschap het risico op nadelige effecten op de ontwikkeling van kinderen kan verhogen.

Baby's waarvan de moeder tijdens de zwangerschap langer dan 28 dagen paracetamol slikte, zouden op driejarige leeftijd motorisch minder scoren dan hun broers of zussen die tijdens de zwangerschap niet aan paracetamol werden blootgesteld. Ook hun taal zou minder ontwikkeld zijn en ze zouden meer gedragsproblemen vertonen.

Dezelfde trend was waarneembaar, zwakker weliswaar, wanneer de moeders minder dan 28 dagen paracetamol slikten.

Uit testen met Ibuprofen, een andere gekende pijnstiller, kon men geen soortgelijke effecten op lange termijn waarnemen.

Verder onderzoek is nog nodig, maar onderzoekers stellen nu al wel dat af en toe kort gebruik van paracetamol waarschijnlijk niet schadelijk is voor de ongeboren baby. Paracetamol blijft de nummer één pijnstiller voor tijdens de zwangerschap, maar zoals altijd moet men waakzaam zijn met medicatie wanneer men zwanger is.

Bron: Norwegian Institute of Public Health

Ontdek nu in onze shop !
Weleda
Zwangerschapsolie
13.43
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
Weleda
Zwangerschapsolie
13.43
Kopen
MAM
2 in1 elektrische borstkolf en handkolf
99.00
Kopen
67%
Good Gout
Artisjok, pastinaak, pasta & parmesaan
2.98
Kopen