Babyboom
Babyboom
Zwanger

Is het normaal om een hoog of laag libido te hebben in het begin van de zwangerschap?

2 min
Zwangerschap gezondheid
Zwanger

Is het normaal om een hoog of laag libido te hebben in het begin van de zwangerschap?

2 min
Éveil, Santé
Het is normaal dat uw seksuele eetlust in de beginfase van uw zwangerschap en ook daarna wordt verstoord.
Zwangerschap brengt veel veranderingen in je zin in seks met zich mee, afhankelijk van de fase van de zwangerschap waarin je je bevindt. Het libido gaat met ups en downs, in het eerste trimester neigt het te dalen, dan piekt het in het tweede trimester, alvorens in het derde te dalen.

Het eerste kwartaal

Tijdens de eerste 3 maanden van de zwangerschap daalt je libido sterk. Dit kan door verschillende factoren worden verklaard. Allereerst kunnen verschillende angsten een rol spelen: angst voor een miskraam, angst om de baby tijdens de penetratie pijn te doen of zelfs angst om jezelf pijn te doen. Dan verstoren vermoeidheid, misselijkheid en soms zelfs overgeven de zin in seks. U kunt ook worden tegengehouden door vaginale droogheid als gevolg van de hormonale omwenteling, gelukkig kan dit probleem gemakkelijk worden tegengegaan met een beetje glijmiddel. Tenslotte is een belangrijke reden ook direct hormonaal. Wanneer het embryo zich aan de wanden van de baarmoeder hecht, beginnen de cellen in de placenta humaan choriongonadotroop hormoon (hCG) te produceren. Dit hormoon stimuleert de productie van oestrogeen en progesteron. In het begin maakt hCG je misselijk en onwel.

Het tweede kwartaal

In de tweede helft van het jaar daarentegen, keert uw libido in volle kracht terug. De productie van hCG neemt af, maar je placenta is nu gevormd en geeft oestrogeen af. Dit stimuleert je libido. Je vaginale weefsels raken verstopt en gesmeerd, zodat ze een staat van seksuele opwinding benaderen. Je borsten en clitoris worden ook gevoeliger. Je verlangen om te strelen neemt toe. In feite ben je in de tweede helft van het jaar gewend geraakt aan het zwanger zijn, de aanpassingsfase is eindelijk voorbij. De oorzaak van de opwinding is ook lichamelijk, aangezien het perineum onder druk staat om de sensaties die tijdens de geslachtsgemeenschap optreden enigszins na te bootsen.

Het laatste kwartaal 

Ten slotte, in het derde trimester, heeft je libido de neiging te dalen. Je buik wordt steeds imposanter en je voelt steeds meer de "aanwezigheid" van je baby. Dit kan jouw verlangen of die van je vader om seks te hebben afremmen, of helemaal niet. Wees in ieder geval gerustgesteld: de baby is goed beschermd in zijn vruchtzak, en een slijmprop beschermt de uitgang van de baarmoederhals. In het algemeen is er geen contra-indicatie voor het hebben van geslachtsgemeenschap tijdens deze periode. Penetratie wordt afgeraden in geval van placenta previa (wanneer de placenta direct boven de baarmoederhals is geïmplanteerd), of wanneer er een ernstig risico bestaat op een vroegtijdige bevalling of wanneer er sprake is van een breuk van de waterzak.

Hoe kun je beter leven met deze veranderingen?

Tot slot, als seks geen deel uitmaakt van uw dagelijkse routine, overweeg dan om lichamelijk contact te blijven hebben, zoals massage, om het verlangen in stand te houden. Goede communicatie met uw partner is ook essentieel, zodat niemand zich buitengesloten voelt en u elkaar begrijpt.

Ontdek nu in onze shop !
Mamabaas
Het Echoboek
7.98
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
Mamabaas
Het Echoboek
7.98
Kopen
Mamabaas
Fit en gezond tijdens en na je zwangerschap
12.95
Kopen
Omum
Ma Jolie Peau Hydraterende Gezichtscreme
22.64
Kopen