Babyboom
Babyboom
Zwanger

Zwangerschap en seksualiteit

3 min
Psycho
Zwanger

Zwangerschap en seksualiteit

3 min
Éveil, Santé
Een zwangere vrouw is niet ziek. Dus je kunt heel normaal leven en de liefde bedrijven zoals voorheen.

Je lichaam verandert, neemt toe in volume en zorgt voor enige onzekerheid bij jou en je partner: blijft er nog ruimte voor jullie als koppel?

Een ding staat vast: het feit dat jullie ouder worden  heeft een grote impact op jullie seksualiteit.

 

Vrijen tijdens de zwangerschap?

Een zwangere vrouw is niet ziek. Dus je kunt heel normaal leven en de liefde bedrijven zoals voorheen. Veel papa’s zijn bang dat penetratie de baby pijn doet of een miskraam kan veroorzaken. Dat ze zowel mama als baby pijn kunnen doen.

Jij en je partner mogen gerust zijn, dit risico is onbestaande. De baby is zeer goed beschermd in je buik en alles wijst erop dat hij prima om kan met de seksualiteit van zijn ouders: door zijn verbondenheid met jullie deelt hij zeker ook jullie plezier. Je zal natuurlijk wel rekening moeten houden met je nieuwe ‘vormen’. Naarmate de 9 maanden vorderen, zullen sommige houdingen ongemakkelijk worden. Gebruik je fantasie, dit is een kans om een nieuwe invulling te geven aan seksualiteit, waar tederheid op de 1ste plaats komt en vaak belangrijker is dan de daad zelf.

Voorzichtigheid geboden

Als je een moeilijke of fragiele zwangerschap doormaakt, met het gevaar van een miskraam of vroeggeboorte, bloedingen of abnormale pijn, dan zijn betrekkingen net als sportbeoefening uit den boze. 

 

Wat met de begeerte?

Sommige vrouwen hebben minder zin in seks terwijl anderen … er niet genoeg van krijgen ! Belangrijk is dat je hierover kan praten zonder schroom of angst.

De begeerte zal geleidelijk evolueren en de focus verschuift naar de baby die op komst is. Met een goesting die op en af gaat. Natuurlijk zijn de eerste maanden soms moeilijk. Je krijgt af te rekenen met verschillende zwangerschapskwaaltjes en maakt je, ten onrechte, zorgen over een mogelijke miskraam, waardoor je je gespannen voelt. Het liefdesspel trekt je nu minder aan, wat niet betekent dat je je partner minder graag ziet. 

Je kan ook een zeker gevoel van sereniteit ervaren. Je bent sensueler dan ooit, maar je sensualiteit richt zich vooral op je kindje, dat jou met je partner verbindt. Hierdoor ben je minder geneigd tot en ervaar je minder de noodzaak van seks, wat zeer verwarrend kan zijn voor je partner. Praat hierover als koppel, zodat de ander zich niet buitengesloten voelt.

Het tweede trimester van de zwangerschap luidt vaak een nieuwe fase in, waarin je elkaar als koppel terugvindt. Aan het einde van de zwangerschap beweegt de baby en neemt hij steeds meer ruimte in beslag. Wat jullie intimiteit betreft zijn jullie voortaan met drie! Hierdoor wordt het moeilijker je aandacht bij het gebeuren te houden, je voelt je minder vrij. Jullie zullen een andere invulling aan jullie liefde moeten geven.

Wat met je partner?

Het verlangen om de liefde te bedrijven vormt meestal de meest "natuurlijke" en directe manier om je liefde en trouw te tonen.

Tijdens de zwangerschap wordt deze dynamiek soms onderbroken door je weigering, wat bij je partner kan leiden tot verwarring, bezorgdheid en soms ook woede, jaloezie en een gevoel van verlatenheid.

Maar hij/zij kan zich ook vreselijke geïntimideerd voelen. De aanwezigheid van dit kleine mensje op wie hij niet veel controle heeft, brengt hem uit zijn evenwicht, wat ook een domper zet op zijn lustgevoelens.  

In deze sfeer van onzekerheid is het belangrijk dat jij je partner geruststelt. Neem elkaar zoveel mogelijk in vertrouwen. Wees tactvol en geduldig, want in deze tijd van grote lichamelijke en psychologische veranderingen hebben jullie tijd nodig om jullie aan te passen en dit avontuur in volledige harmonie te beleven. Zwangerschap is immers het ideale moment voor de ontwikkeling van  een nieuwe, maar even verrijkende seksualiteit.

 

Wen er dus maar aan. Jullie seksbeleving verandert tijdens de zwangerschap. Met periodes van heel veel goesting en periodes zonder goesting. Dit is volledig normaal! 

Ontdek nu in onze shop !
89%
NAN
OPTIPRO 4
13.89
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
89%
NAN
OPTIPRO 4
13.89
Kopen
65%
Babyboom
Geschenkpakket 4-10 maanden - Frans
0.00
Kopen
Bambix
Groeimelk natuur 1+
12.30
Kopen
En nog meer ...
Psycho