Babyboom
Babyboom
Baby

Postnatale depressie, roze wolk of baby blues?

2 min
Speciaal voor Mama
Baby

Postnatale depressie, roze wolk of baby blues?

2 min
Éveil, Santé
<p>Postnatale depressie of baby blues? Jij voelt je ongelukkig! De baby blues zijn snel weer over, maar met een postnatale depressie heb je hulp nodig.

Postnatale depressie of baby blues?

Heb jij een postnatale depressie? Of de baby blues? En wat is eigenlijk het verschil tussen een postnatale depressie of baby blues?

Baby Blues

Als jij je de eerste dagen na de bevalling huilerig voelt, wordt dit de baby blues genoemd. De baby blues gaat na zo’n 10 dagen over. Bij sommige vrouwen duurt dit maar een paar uur. De baby blues ontstaat door alle veranderingen die je lichaam in een korte tijd doormaakt. Je hormonen veranderen enorm na de bevalling en dat heeft ook effect op je emoties.

Geen roze wolk?

Bijna overal hoor je alleen maar hoe geweldig het is om een kind te hebben. Iedereen heeft het over een roze wolk. Niemand rept echter over de nadelen en aanpassingen die je hebt als je net mama (of papa) geworden bent.

Omdat er zo weinig geschreven en gesproken wordt over moeders die niet op een roze wolk zitten, is het ook heel moeilijk om tegen iemand te zeggen dat de baby je af en toe tegensteekt. Dit hoort niet en wordt niet geaccepteerd. Als je pas ouder bent geworden en er zijn geen complicaties geweest, moet je overgelukkig zijn. Maar heel veel ‘jonge' ouders, en vooral de mama's die de hele dag bij de baby zijn, voelen zich helemaal niet altijd gelukkig en twijfelen soms of het achteraf gezien wel zo'n goed idee is geweest om er ooit aan te beginnen. Op instagram vind je zelfs een hashtag #regrettingmotherhood

De komst van de baby haalt je leven helemaal overhoop en slorpt al je tijd op. Voordien had je nog de tijd om regelmatig met vrienden uit te gaan, nieuwe mensen te leren kennen... Nu zit je hele dagen thuis en als je de deur uit gaat, kom je vooral in contact met mensen die ook kinderen hebben. De baby is dan ook het enige waar je nog over praat. Kortom je wereld is erg klein geworden. Ook al heb je hier zelf voor gekozen, je hebt even tijd nodig om te wennen.

Dat betekent niet dat je niet blij bent met je baby en niet van hem houdt. Natuurlijk is komst van de baby prachtig en geniet je volop van hem, maar... niet altijd. Net zoals je niet altijd evenveel van je partner, familie of vrienden geniet. Je hoeft je hier dus absoluut niet schuldig over te voelen. De meeste vrouwen hebben dit soort gevoelens, maar ze worden bijna nooit uitgesproken.

Postnatale depressie

Als de Baby Blues  of het gevoel niet op een roze wolk te zitten langer dan 15 dagen duren en je steeds ongelukkiger wordt, moet je oppassen. Misschien heb je wel een postnatale depressie. Een postnatale depressie staat de vorming van een normale band tussen moeder en kind in de weg. De symptomen zijn een stuk ernstiger:

  • Hypergevoeligheid die in angstbuien overslaat, bijvoorbeeld als het borstvoeding niet lukt zoals gehoopt
  • Chronische vermoeidheid
  • Mogelijke zelfmoordgedachten

In dat geval moet je je door een gespecialiseerd medisch team laten behandelen. Twijfel jij of je last hebt van een postnatale depressie of de baby blues? Praat erover met je huisarts of met Kind & Gezin.

Ontdek nu in onze shop !
Natracare
Maandverband Long Ultra + vl
3.39
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
Natracare
Maandverband Long Ultra + vl
3.39
Kopen
Natracare
Maandverband maxi regular normaal
3.78
Kopen
Natracare
Maandverband ultra extra normaal + vleugels
3.36
Kopen
En nog meer ...
Speciaal voor Mama