Babyboom
Babyboom
Kinderwens

Progesteron

2 min
Kinderwens

Progesteron

2 min
Éveil, Santé
<p>Tijdens het tweede deel van de menstruele cyclus, maakt het gele lichaampje een aanzienlijke hoeveelheid progesteron aan.

 

Buiten de zwangerschap zorgt dit hormoon ervoor dat het baarmoederslijmvlies wordt voorbereid op de innesteling van het ei. Als er geen bevruchting plaatsvindt, zet het gele lichaam de afscheiding van progesteron stop en volgt de menstruatie.

Het eerste trimester

Progesteron is een belangrijk hormoon voor de zwangerschap omdat het de baarmoederspier ontspant totdat de bevalling plaatsvindt. Zonder dit hormoon zou de baby zich dus niet kunnen ontwikkelen in de baarmoeder. Concreet gezien houdt het hormoon de baby eigenlijk vast in de baarmoeder.

Jammer genoeg heeft progesteron ook dit ontspannend effect op andere organen die daar minder baat bij hebben. Zo worden de darmen bijvoorbeeld luier en vertraagt de darmtransit. Dat veroorzaakt een opgeblazen gevoel.

De wanden van de aders en slagaders zetten uit als gevolg van de ontspanning waardoor de bloeddruk daalt. Daarom kan je last krijgen van duizeligheid of zelfs flauw vallen. Ook het hart heeft het moeilijker om nu de rol van pomp te spelen.

Het tweede trimester

Tijdens het tweede semester neemt de placenta de productie van progesteron over. Dit verandert echter niks aan de ontspannende werking van dit hormoon. Dit zal nu ook te merken zijn bij de bloedvaten. De kans is groot dat je tijdens het tweede semester spataders ziet verschijnen.

Tijdens dit semester zorgt het hormoon progesteron ook voor dat geweldige gevoel dat je hebt; je voelt je stralend. Soms maakt dit hormoon je zo rustig dat je je melancholisch kan voelen.

Het derde trimester

Net voor de bevalling vermindert het gehalte progesteron drastisch. Gedaan met ontspanning dus en de weeën kunnen beginnen.

Het gehalte aan progesteron ligt ongeveer 1000 maal hoger tijdens de zwangerschap.

Ontdek nu in onze shop !
Bambix
Rijst groeidrink 1-3 jaar 6x1L
13.50
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
Bambix
Rijst groeidrink 1-3 jaar 6x1L
13.50
Kopen
84%
NAN
OPTIPRO 3
13.55
Kopen
MAM
2 in1 elektrische borstkolf en handkolf
99.00
Kopen