Het ritme van je kind is veranderd. 's Avonds wil het nu spelen of bij jou blijven. Als het moet stoppen met spelen om te gaan slapen, kan dat soms problemen opleveren. Het idee dat het helemaal alleen in zijn kamer zal liggen, kan voor een kind ook angstaanjagend zijn. Als het tijd is om te gaan slapen, wordt er dan ook vaak tegengesprutteld.
Bereid je kind daarom voor op het slapengaan. Zeg heel rustig maar vastberaden dat het binnen 10 minuten alles moet opruimen, in bad moet en daarna moet gaan slapen.
Zo heeft het even tijd om aan dat idee te wennen. Kies bij voorkeur voor rustige activiteiten aan het einde van de dag zodat je kind niet opgewonden is.
Probeer dan bij het slapengaan ook dagelijks hetzelfde ritueel te respecteren.
Bijvoorbeeld: mama of papa leggen hun lieveling in bed, zetten rustige muziek op of vertellen nog een kort verhaaltje, geven een laatste kus en verlaten dan de kamer terwijl ze eventueel nog een lampje kunnen laten branden.
Zorg dat je kind alles heeft om zich goed te voelen: zijn knuffel, misschien nog een fopspeen, sommige kinderen zeggen nog eerst goedenacht tegen hun knuffels,...
Probeer je kind daarbij ook dagelijks op hetzelfde uur in bed te leggen en herkenningspunten te geven.
Bijvoorbeeld: "Nu eten we, daarna mag je nog even spelen en dan is het tijd voor het bad, dan lezen we samen een verhaaltje en daarna is het tijd om te slapen."
Het is ten slotte belangrijk dat je vastberaden bent als je zijn kamer verlaat. Zeg tegen je kind dat het geen zin heeft om terug op te staan met smoesjes zoals "ik heb dorst", "ik heb het te warm"...
Het is dus een kwestie van vastberadenheid te combineren met zachtheid. Hoe vaker je hetzelfde ritueel zal respecteren 's avonds en hoe consequenter je bent als je kind met smoesjes afkomt om niet te slapen, hoe sneller je kind eraan zal wennen. Uiteindelijk wordt het een gewoonte die het kind zal aanvaarden.
Als je te snel toegeeft of geen duidelijke rituelen voorziet daarentegen, zal je zien dat je kind pogingen blijft ondernemen om later op te blijven en niet te moeten slapen. De slaapproblemen en spanningen zullen dan ook niet lang op zich laten wachten. Dankzij een consequente houding kan je dus zelf heel wat onnodige discussies vermijden.
Het uur waarop het kind best naar bed gaat, kan variëren van kind tot kind in functie van zijn behoefte aan slaap. Wat wel belangrijk is, is dat jullie als ouders een deel van de avond alleen kunnen doorbrengen.