Babyboom
Babyboom
Zwanger

Toxoplasmose in je zwangerschap

2 min
Zwangerschap gezondheid
Zwanger

Toxoplasmose in je zwangerschap

2 min
Éveil, Santé
<p>Toxoplasmose of de kattenziekte kan iedereen krijgen. Wat is het? Hoe kan je het voorkomen? En waarom is toxoplasmose in je zwangerschap gevaarlijk?;

Toxoplasmose in je zwangerschap

Als je net zwanger bent en voor het eerst op bezoek gaat bij je gynaecoloog, krijg je heel wat tips voor een gezonde zwangerschap. De gynaecoloog vertelt je wat je kan eten en wat je beter vermijdt. Hij legt je uit dat ziekten als listeriose en toxoplasmose of de kattenziekte door bepaalde voedingsmiddelen sterker worden doorgegeven dan door andere. Hij vertelt je ook dat je het zuivermaken van je kattenbak beter aan je partner over laat.

Maar wat als het toch fout gaat en jij toxoplasmose in je zwangerschap krijgt?

Getuigenis: Susan kreeg toxoplasmose

In een interview vertelde Susan hoe ze tijdens haar eerste zwangerschap toxoplasmose kreeg. Gelukkig liep het goed af en is haar zoon Max een gezonde, schoolgaande jongen nu.

"Ik ging bij mijn arts op bezoek voor een eerste controle. Eigenlijk wilde ik alleen bevestigd hebben wat mijn zwangerschapstest vertelde... dat ik zwanger was. Ik had er niet bij stil gestaan dat de arts meteen een aantal andere bloedonderzoeken zou uitvoeren en dat daar wel eens wat tussen zou kunnen zitten wat niet in orde bleek te zijn..."

Susan is een 40-jarige moeder van 2 kinderen. Max, haar oudste zoon, is ondertussen 12. Flora, haar dochtertje, is 7. Beide kinderen zijn gezond, al heeft Susan tijdens haar eerste zwangerschap vaak getwijfeld. Ze was immers maar net 3 maanden zwanger als ze ontdekte dat ze toxoplasmose had.

Kattenziekte

"Ze noemen toxoplasmose ook wel eens de kattenziekte. Natuurlijk vraag je je dan direct af of je huisdier de oorzaak is. Ik was nochtans echt voorzichtig geweest! Maar mijn dokter legde me uit dat toxoplasmose in ons land vaak voorkomt. We eten graag steak met frietjes. Maar is dat vlees altijd goed doorbakken? Of we nemen er een salade bij. Maar is die salade goed gewassen?"

Susan kwam er al snel achter dat ze haar kat niet moest wegdoen om toxoplasmose te vermijden. Er zijn immers heel wat manieren waarop je de ziekte kan krijgen. In Engeland en Amerika is de ziekte nochtans zo goed als onbekend.

De gevolgen van toxoplasmose of de kattenziekte

"Eigenlijk was ik helemaal niet bang. De dokter had me echt wel gerust gesteld. Maar eenmaal thuis begon ik op het internet na te kijken wat de gevolgen kunnen zijn van een toxoplasmose in je zwangerschap. Ik verschrok me zo erg dat ik dagenlang in bed gehuild heb."

Toxoplasmose is een parasiet die bij een volwassene een lichte griep veroorzaakt. Bij een volwassene kan toxoplasmose dus bijna ongemerkt voorbijgaan. Bij een ongeboren baby kan deze parasiet echter ernstige schade berokkenen zoals oogletsels of hersenbeschadiging. In bepaalde gevallen is het zelfs dodelijk.

Het grootste gevaar bestaat tijdens het derde trimester van de zwangerschap. Bij Susan werd toxoplasmose vastgesteld in de derde maand van haar zwangerschap; in het eerste trimester. De dokter van Susan was dan ook niet erg ongerust.

De bevalling

"Ik was zo bang in de volgende maanden dat ik niet van mijn zwangerschap heb kunnen genieten. Maar als de bevalling er aan kwam, had ik wat anders om 'bang' voor te zijn. Opeens verschoof de hele angst voor de gevolgen van toxoplasmose naar de achtergrond en ben ik me gaan concentreren op de zwangerschap. Pas nadat Max geboren was en hij gezond bleek, heb ik weer aan de toxoplasmose moeten denken..."

Ontdek nu in onze shop !
Weleda
Zwangerschapsolie
13.43
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
Weleda
Zwangerschapsolie
13.43
Kopen
MAM
2 in1 elektrische borstkolf en handkolf
99.00
Kopen
67%
Good Gout
Artisjok, pastinaak, pasta & parmesaan
2.98
Kopen