Babyboom
Babyboom
Zwanger

Tegenstrijdige gevoelens tijdens je zwangerschap?

2 min
Zwangerschap gezondheid
Zwanger

Tegenstrijdige gevoelens tijdens je zwangerschap?

2 min
Éveil, Santé

Het is zover! Je kan het niet ontkennen: je bent zwanger en je zal een nieuw menselijk wezen op de wereld zetten. Het grote en spannende avontuur kan beginnen. En hoe graag je dit avontuur ook wenst, toch kan het met tegenstrijdige gevoelens gepaard gaan. Je voelt je misschien heel opgetogen bij het vooruitzicht van een nieuwe baby maar tegelijkertijd ook in de war en bang als je denkt aan die grote verantwoordelijkheid die je te wachten staat.

Tegenstrijdige gevoelens tijdens je zwangerschap

Zelfs met de meest positieve houding tegenover zwangerschap hebben vele vrouwen tegenstrijdige gevoelens. Eerst is er de angst voor de zwangerschap zelf, daarna voor het moederschap. Mama worden, is ook niet eender wat.

Je wordt op dit moment geconfronteerd met de paradox van het leven; kinderen krijgen is een doodgewone zaak en toch een buitengewone gebeurtenis tegelijkertijd. Het is niet meer als normaal dat gevoelens van angst, enthousiasme, ongerustheid en geluk elkaar afwisselen. Je zal er soms versteld van staan hoe snel je emoties zullen wisselen en je zal gevoelens ervaren die je nooit eerder gekend hebt.

Laat deze gevoelens gewoon op je afkomen en aanvaard ze. Er zijn geen goede of slechte gevoelens, het zijn eenvoudigweg de gevoelens die deel uitmaken van jouw zwangerschap. Deze gevoelens gewoon erkennen is trouwens het beste dat je kan doen voor je baby.

Hoe ga je om met angstgevoelens tijdens je zwangerschap?

Probeer vooral op dezelfde manier te leven als voorheen. Pas je gewoontes alleen aan als je er zin in hebt en als ze je welzijn kunnen bevorderen (omgeving, woning, uurrooster werk, voeding). Het is belangrijk te erkennen dat je lichaam zal veranderen en zich automatisch zal aanpassen. Dit is het uitgelezen moment om naar de signalen van je lichaam te luisteren, je eigen ritme te vinden, om jezelf de tijd te gunnen die je nodig hebt en om naar je intuïtie te luisteren die zich in deze periode sterk zal ontwikkelen.

Laat je leiden en inspireren door je diepste gevoelens en je zal versteld staat hoeveel vraagtekens vanzelf zullen verdwijnen. Er is niemand ter wereld die beter weet wat je nodig hebt dan jij zelf. Laat je dus niet overspoelen door alle wijsheid die je in boeken kan vinden en/of alle goed bedoelde raadgevingen van vrienden, aanstaande grootouders, enz. Je kan daar later nog altijd beroep op doen wanneer je het noodzakelijk acht.

Neem de tijd voor jezelf tijdens je zwangerschap

Neem dagelijks wat tijd om te leven, te rusten, plezier te maken, een beetje te wandelen, je vrienden te zien, naar je favoriete muziek te luisteren. Op die manier kan je je rustig voorbereiden op de komst van je baby. Vanaf nu zal je dag na dag, week na week, een hechtere band krijgen met je baby. Denk eraan dat ‘zorg dragen voor jezelf' synoniem is met ‘zorg dragen voor je baby'. Zijn psychologische en affectieve ontwikkeling is afhankelijk van jouw evenwicht. Het heeft dus geen zin om allerlei dingen te willen voor je baby als je zelf iets tekort komt.

Het feit dat je baby, die oorspronkelijk volledig afhankelijk is, het potentieel heeft om zich te ontwikkelen tot een verantwoordelijke, zelfstandige en verstandige persoonlijkheid is een geruststellende gedachte. En gaandeweg zal je vanzelf leren wat je rol als mama inhoudt. Geef ook je partner de gelegenheid om voor jou en jullie baby te zorgen. Als je er alleen voorstaat, probeer dan de aanwezigheid op te zoeken van vrienden en familie. Je vindt beslist iemand in je omgeving die je de nodige warmte en genegenheid wil geven.

Ontdek nu in onze shop !
Weleda
Zwangerschapsolie
13.43
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
Weleda
Zwangerschapsolie
13.43
Kopen
MAM
2 in1 elektrische borstkolf en handkolf
99.00
Kopen
67%
Good Gout
Artisjok, pastinaak, pasta & parmesaan
2.98
Kopen