Na je bevallingsverlof ga je weer aan het werk en wil jij je kindje laten verzorgen in één van de Vlaamse opvangmogelijkheden. Maar hoe kies jij de beste opvang voor jouw kind?
Ben je zwanger? Dan denk je best nu al over de opvangmogelijkheden voor je baby na.
Kunnen je ouders of grootouders helpen? Kies je voor kleinschalige opvangmogelijkheden of wil je liever een kinderdagverblijf met meerdere kinderen? Wil je opvang vlak bij je werk? Of vlak bij je thuis?
Ook al spelen jouw eisen een grote rol, je zal er rekening mee moeten houden dat het niet overal gemakkelijk is opvang te vinden. Vooral in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest zijn er lange wachtlijsten. Vroeg inschrijven is de boodschap!
De kinderverzorgster of onthaalmoeder helpt jouw kind in de volgende jaren mee opvoeden. Het is dan ook belangrijk dat jullie op eenzelfde golflengte zitten. Maak een afspraak en bezoek de verschillende opvangmogelijkheden in jouw buurt tijdens de opvang.
Stel vragen. Wat gebeurt er als je kind ziek is? Of als jij ziek bent? Wat zijn de opvangmogelijkheden als jij overuren moet maken?
Op de website van Kind & Gezin vind je een lijst met opvangcentra die regelmatig gecontroleerd worden en waar geschoold personeel voor je kind zorgt. Kies je ervoor je kind naar een niet-erkend opvangcentrum te sturen, kan je best zelf even controleren hoe het met veiligheid en properheid gesteld is.
Een attest van Kind & Gezin is trouwens geen garantie voor een permanente kwaliteit. We raden je dan ook aan het opvangcentrum hoe dan ook zelf te bezoeken.
Blijf controleren, ook als je baby er is. Het is erg belangrijk dat jij en je kind zich gelukkig voelen met de opvang. Aarzel niet om je kind eens vroeger van de opvang te halen dan verwacht, zodat je kan zien hoe het zich gedraagt en hoe het er zich voelt.
Geef zo veel mogelijk informatie aan de onthaalmoeder of de kinderverzorgster over je kind; hoe slaapt je baby best, heeft je kind een allergie... Geef telefoonnummers van jezelf, je partner, oma en opa in geval van nood.
Om de dag net zo comfortabel op de kinderopvang door te brengen als thuis, geef je jouw kind het nodige mee in een kleine rugzak. Als je borstvoeding geeft, zal je gekolfde melk meegeven naar het kinderonthaal. Maak goede afspraken over de maaltijden van je kind met het personeel. Pak voldoende luiers in en zorg voor reservekleding als je kind ververst moet worden. Vergeet geen etiketten in de kleding te kleven! Ook de knuffel van je kind geef je mee; dat helpt bij het inslapen!