Een verkoudheid bij je baby verlichten is niet eenvoudig; er zijn immers geen medicijnen die een verkoudheid laten verdwijnen als sneeuw voor de zon. Maar we hebben op Babyboom wel wat praktische tips van artsen, kinderartsen en vroedvrouwen verzameld die je, als jonge ouder, alvast kunnen helpen bij de verkoudheid van je baby!
Laat het zijn neusje snuiten, spoel het met fysiologisch water of maak het vrij met een neuspompje. Panikeer niet wanneer het snot van helder naar geel en groen evolueert. Dit betekent immers dat het immuunsysteem tegen het virus vecht.
Hoesten is een symptoom, een signaal dat er iets mis is. Toch is het een positief verschijnsel, want het helpt de luchtwegen vrij te maken van de slijmen. Gaat het om een onschuldige verkoudheid, dan moet je kind die gewoon uitzieken; liefst zonder hoestsiroop.
Warme of net heel koude drankjes drinken maakt de slijmen dunner en losser, waardoor ze gemakkelijker kunnen opgehoest worden. Het verlicht keelpijn (wat het zuigen op een koud ijsje of snoepje ook doet) en bevordert bovendien een goede hydratatie, vooral als je kind koortsig is.
Droge lucht is immers niet goed voor het neusslijmvlies. Regelmatig inhaleren, is ideaal om een verstopte neus vrij te maken.
Een goede nachtrust versterkt het immuunsysteem van je kind.
In tegenstelling tot volwassenen kan een verkoudheid bij een baby nog wel eens tot koorts leiden. Een kleine verhoging van 37,5 tot 38°C is nog geen koorts. Stijgt de temperatuur van je kind boven de 38°C, dan betekent dat zijn immuunsysteem hard tegen het virus vecht en dat je kind koorts heeft.
Zorg ervoor dat je kind niet te warm gekleed wordt bij koorts en geef het een lauw bad - geen warm bad! Heeft je kind koorts, dan is het belangrijk om al zijn gedragingen nauwgezet op te volgen. Bij baby's onder de zes maanden ga je best meteen naar een dokter.
Veel beterschap!