Babyboom
Babyboom
Kinderwens

Tips om zwanger te worden en de eerste tekenen van een zwangerschap herkennen

3 min
Kinderwens

Tips om zwanger te worden en de eerste tekenen van een zwangerschap herkennen

3 min
Éveil, Santé
Verlang je naar een baby en ben je klaar om samen met je partner je gezin uit te breiden? Misschien gaat het allemaal niet zo snel als je zou willen. Bereid je lichaam voor op een zwangerschap: goed en gezond eten, voldoende bewegen, weten wanneer je precies vruchtbaar bent, ... Dit zijn onze tips!

1.Gezonde voeding

Zorg ervoor dat je lichaam in topconditie is om een baby te dragen door gezond en gebalanceerd te eten. Een grote variatie groenten en fruit (minstens 3 porties groenten en 2 porties fruit), voldoende vezels (zoals brood, pasta en rijst) en eiwitten (kip, eieren, noten en minstens twee keer per week vis).

Wat dranken betreft: vanaf het moment dat je beslist om zwanger te worden, vermijd je best alcohol en verminder het aantal cafeïne houdende dranken zoals koffie en thee.

 Het is erg belangrijk dat je lichaam de juiste vitamines en mineralen binnenkrijgt.

  • Wees wel voorzichtig met supplementen die vitamine A bevatten. In hoge doses kan vitamine A namelijk schadelijk zijn. Vitamine A zit bijvoorbeeld in paté of lever, maar ook in sommige medicijnen en gezichtscrèmes Voor meer info hierover, vraag raad aan je arts of apotheker.
  • Foliumzuur is dan weer een vitamine die je lichaam tijdens de zwangerschap juist meer nodig heeft. Foliumzuur vermindert het risico op een open ruggetje (spina bifida) en gespleten lip (schisis). Foliumzuur zit in sommige voedingsmiddelen (volkorenbrood, sinaasappel, pompelmoes, avocado, ...) maar het is raadzaam om dagelijks een supplement (0,4 mg/dag) in te nemen zodra je met anticonceptie stopt en dit tot in de derde maand van je zwangerschap. Ook hierover kan je natuurlijk best afstemmen met je arts of apotheker.
  •  Foliumzuur is dan weer een vitamine die je lichaam tijdens de zwangerschap juist meer nodig heeft. Foliumzuur vermindert het risico op een open ruggetje (spina bifida) en gespleten lip (schisis). Foliumzuur zit in sommige voedingsmiddelen (volkorenbrood, sinaasappel, pompelmoes, avocado, ...) maar het is raadzaam om dagelijks een supplement (0,4 mg/dag) in te nemen zodra je met anticonceptie stopt en dit tot in de derde maand van je zwangerschap. Ook hierover kan je natuurlijk best afstemmen met je arts of apotheker.

2. Beweging

Regelmatige lichaamsbeweging is belangrijk om je lichaam voor te bereiden op een toekomstige zwangerschap. Lichaamsbeweging verbetert niet alleen je energiepeil, maar helpt ook om stress te verminderen.
Dertig minuten tot een uur lichaamsbeweging per dag is aanbevolen. Balans en regelmaat zijn belangrijk. Overmatige sportbeoefening is daarentegen niet aanbevolen. Als je 2 tot 3 keer per week intensief sport, rust dan uit op de andere dagen.

Cardiosporten zoals fietsen, zwemmen, joggen of roeien zijn ideaal om je uithoudingsvermogen te onderhouden. Ben je zwanger, dan is het goed om te blijven bewegen, of op zijn minst te wandelen.

3. Weet wanneer je vruchtbaar bent

Als je zwanger wil worden, is het handig om de tekenen van ovulatie te herkennen.
Om te weten wanneer je precies vruchtbaar bent, moet je de duur van je menstruatiecyclus weten. De menstruatiecyclus begint op de eerste dag van je menstruatie en eindigt de dag voor de volgende menstruatie. De duur van een cyclus varieert van vrouw tot vrouw en soms van cyclus tot cyclus, maar gemiddeld duurt een cyclus 28 dagen (tussen 23 en 35 dagen). De ovulatie vindt plaats rond de 14e dag en zodra je een eisprong hebt, is de eicel vruchtbaar en kan ze bevrucht worden. Je bent op dat moment enkele dagen vruchtbaar. Zwanger worden is dus eigenlijk een kwestie van goede timing, maar het is belangrijk om erover te waken dat vrijen geen verplichting wordt.

Sommige vrouwen herkennen hun eisprong aan bepaalde signalen die hun lichaam geeft: je basale temperatuur stijgt, afscheidingen zijn anders, de baarmoedermond wordt zacht. Herken je deze symptomen niet, dan zijn er altijd nog de ovulatietesten die je in de apotheek kan kopen.

4. Eerste symptomen van de zwangerschap?

Denk je dat je zwanger bent? Dan kunnen dit de eerste tekenen van zwangerschap zijn: ochtendmisselijkheid, vermoeidheid, vaker naar het toilet gaan. Je borsten kunnen veranderen, je hebt last van stemmingswisselingen, bent gevoelig voor geuren of voedsel gaat anders smaken.

Bevestigt een zwangerschaps- en/of bloedtest dat je zwanger bent, dan kan je de uitgerekende geboortedatum berekenen met Nutricia's handige tool.

 


 

Ontdek nu in onze shop !
Bambix
Rijst groeidrink 1-3 jaar 6x1L
13.50
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
Bambix
Rijst groeidrink 1-3 jaar 6x1L
13.50
Kopen
84%
NAN
OPTIPRO 3
13.55
Kopen
MAM
2 in1 elektrische borstkolf en handkolf
99.00
Kopen