Babyboom
Babyboom
Zwanger

Toxoplasmose en zwangerschap : wat is het en wat zijn de risico’s?

3 min
Zwangerschap gezondheid
Zwanger

Toxoplasmose en zwangerschap : wat is het en wat zijn de risico’s?

3 min
Éveil, Santé
Toxoplasmose is een ziekte die verband houdt met zwangerschap: het kan ernstige schade aan de ogen en het zenuwstelsel bij de foetus veroorzaken.

Toxoplasmose, wat is het?

Het is een milde ziekte die de moeder krijgt van een parasiet, toxoplasma, die resulteert in een milde griepachtige toestand en die vaak onopgemerkt blijft. Als u zwanger bent of van plan bent om in de nabije toekomst zwanger te worden, voer dan onmiddellijk een bloedtest uit, aangezien u dan weet of u immuun bent.

Als uit de resultaten van de bloedtest blijkt dat u niet immuun bent, moet u elke maand een bloedtest ondergaan om er zeker van te zijn dat u uw baby niet in gevaar brengt. Dit komt omdat toxoplasmose nauwelijks symptomen veroorzaakt, het is erg moeilijk om zelf te weten of u het heeft opgelopen. Hoe verder de zwangerschap is gevorderd, hoe groter het risico op overdracht, aangezien de placenta meer doorlaatbaar wordt voor parasieten. Omgekeerd neemt de ernst van laesies af in de loop van de zwangerschap.

Hoe krijg je het ?

Alle dieren die in contact komen met gras of grond zijn waarschijnlijk besmette dieren, zoals schapen, varkens, koeien, geiten, kippen, ... Maar hoe kunnen we dan besmet worden? ?

Door onvoldoende verhit of rauw vlees te eten.

Fruit of groenten die in contact zijn geweest met de aarde en die slecht zijn schoongemaakt.

Door ongepasteuriseerde melk te drinken.

Door de kattenbak van uw kat te vervangen.

Toxoplasmose en zwangerschap: hoe besmetting te voorkomen :

Eet altijd goed gekookt vlees. De parasiet wordt vernietigd door koken en invriezen. Het ideaal is dus om het vlees in te vriezen als je het koopt. Kook het dan goed op de dag dat je het eet. Vermijd fastfoodrestaurants. Schapenvlees blijft het grootste risico lopen.

Maak groenten en fruit altijd schoon, vooral als je ze rauw eet. Eet geen rauwe groenten in restaurants en vertel vrienden met wie je gaat dineren dat je zwanger bent.

Denk ook aan frambozen, bramen en ander tuinfruit dat mogelijk door een dier is verontreinigd. Was alles grondig!

Verander de kattenbak van uw kat niet meer, omdat de uitwerpselen de parasieten kunnen bevatten. Uw kat kan zeker een dode vogel of onvoldoende verhit vlees eten tijdens zijn dagelijkse wandeling. Als u uw kat tijdens uw zwangerschap niet onder de hoede van een familielid houdt, zorg er dan in ieder geval voor dat haar kattenbak elke dag met bleekmiddel wordt gedesinfecteerd.

Was uw handen voor elke maaltijd en na het aanraken van groenten of vlees om te voorkomen dat u ziektekiemen in uw mond krijgt.

Raak de aarde niet meer met uw handen aan. Bij het tuinieren moet u handschoenen dragen.

Wat gebeurt er bij toxoplasmose tijdens de zwangerschap?

De symptomen van toxoplasmose lijken sterk op die van griep: koorts, krampen of algemene vermoeidheid. Als u aan deze symptomen lijdt, raadpleeg dan onmiddellijk uw arts en stel een diagnose van toxoplasmose voor. Deze ziekte kan bij de foetus ernstige schade aan de ogen en het zenuwstelsel veroorzaken. Hoe verder de zwangerschap is gevorderd, hoe groter het risico op overdracht, aangezien de placenta meer doorlaatbaar wordt voor parasieten. Omgekeerd neemt de ernst van laesies af in de loop van de zwangerschap.

Bij besmetting tijdens het eerste trimester: als het toxoplasma de placenta weet te passeren, leidt dit meestal tot de dood van het ei (miskraam). In andere gevallen kan vrijwillige zwangerschapsafbreking worden overwogen omdat het risico van de geboorte van een gehandicapt kind reëel is.

Tijdens het tweede trimester en vooral vanaf de 5e maand wordt de placenta meer doorlaatbaar en wordt het kind vaker getroffen. Als de moeder niet met spoed wordt behandeld, kunnen de oog- en neurologische gevolgen zeer ernstig zijn.

In het derde trimester komt besmetting nog vaker voor, maar de gevolgen zijn veel minder ernstig. Als u besluit uw zwangerschap voort te zetten, krijgt u een spoedbehandeling met antibiotica om het risico op infectie te verkleinen. Vruchtwaterpunctie kan de aanwezigheid van de parasiet in het vruchtwater detecteren. Daarnaast zal er maandelijks een echo worden gemaakt om de evolutie van de laesies op te volgen. In sommige gevallen wordt besloten tot therapeutische abortus. De pasgeborene moet na de geboorte worden behandeld.

Steeds meer zwangere vrouwen zijn niet langer immuun ...

Ten slotte zijn steeds meer zwangere vrouwen niet langer immuun voor toxoplasmose. In feite is het aantal mensen met toxoplasmose gedaald sinds 1995. Tegen die datum was 54,3% van de vrouwen al getroffen door deze ziekte en was daarom immuun. In 2010 waren ze slechts 36,7%. Als je meer wilt weten over deze trend, bekijk dan ons artikel: Toxoplasmose: minder en minder geïmmuniseerde zwangere vrouwen.

Ontdek nu in onze shop !
Weleda
Zwangerschapsolie
13.43
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
Weleda
Zwangerschapsolie
13.43
Kopen
MAM
2 in1 elektrische borstkolf en handkolf
99.00
Kopen
67%
Good Gout
Artisjok, pastinaak, pasta & parmesaan
2.98
Kopen