Babyboom
Babyboom
Baby

TV voor slapengaan: doen of niet doen?

2 min
Slaap
Baby

TV voor slapengaan: doen of niet doen?

2 min
Éveil, Santé
Natuurlijk is het heerlijk nog even met je kind TV te kijken voor het slapen gaan. En heel wat filmpjes worden speciaal ontwikkeld voor kleine kijkertjes die direct daarna naar bed gaan. Maar is het ook goed voor je kind?

Het was al eerder bekend dat te veel tv kijken een negatieve impact had op de slaap van de kinderen. Maar wist je ook dat de meeste slaapproblemen van kinderen in de voorbije jaren veroorzaakt werden door TV, tablets en telefoons die voor het slapengaan ‘nog even’ gebruikt worden? Hoe zit het nu met beeldschermgebruik voor het slapengaan bij kinderen?

Tablets en telefoons 'nog even' gebruiken

Het vakblad Pediatrics publiceerde resultaten van tientallen nieuw onderzoeken naar de relatie tussen beeldschermtijd en het slaapgedrag van kinderen tussen 5 en 17 jaar. En die liegen er niet om: in maar liefst 90 procent van de gevallen waar sprake is van ‘een slaapprobleem’ (te laat naar bed gaan, te weinig slaapuren en slechtere kwaliteit van de slaap) is (te veel) beeldschermtijd de boosdoener.

Televisie voor het slapengaan

Natuurlijk zijn er heel wat slaapprogramma's voor kinderen vandaag. TV Vlaanderen bijvoorbeeld biedt een aangepast programma voor baby's en kleine kinderen. Tot de leeftijd van 3 à 4 jaar kunnen kinderen nog geen onderscheid maken tussen fantasie en de echte leefwereld. Voor hen is alles wat ze op het scherm zien levensecht. Kies daarom een film of een programma uit dat het kind emotioneel aankan. Een ‘onschuldig lijkende’ film kan voor een kind overweldigend en beangstigend zijn: kleine hondjes worden van hun ouders weggehaald, levensechte boeven en heksen kunnen een kind angst aanjagen, ... Het bekijken van een film kan, maar doe het dus samen met je kind zodat je uitleg kan geven en geruststellen waar nodig, schrijft Kind & gezin in hun adviezen over beeldschermgebruik.

Maar slaapproblemen bij kinderen ontstaan ook door indirect TV kijken. Televisiebeelden op de achtergrond hebben, zij het in mindere mate, ook invloed. Ook al kijkt een kind niet direct televisie; de beeldfragmenten en geluiden worden weldegelijk geregistreerd door kinderen. Gewelddadige series of aangrijpende nieuwsbeelden dienen daarom te worden vermeden als jonge kinderen in de buurt zijn.

Jonge kinderen worden ook beter niet blootgesteld aan zeer gewelddadige of 'onthullende' films. Uit een Fins onderzoek blijkt nu dat kinderen die meer dan 2 uur per dag naar tv-programma's voor volwassenen kijken, zoals politieseries, actualiteitenprogramma's en film's, driemaal meer last van een verstoord slaappatroon hebben dan kinderen die dat niet doen.

Is het slaaptekort door beeldschermtijd dan zo erg voor kinderen? 

Je kind is niet zo maar een beetje lastig de volgende dag! Slaapproblemen leiden volgens de wetenschappers tot het ontstaan van gedragsproblemen. Een kind van 5 jaar moet volgens de ‘gezonde’ richtlijnen ongeveer rond 19:00 uur op bed liggen, zodat zij ongeveer 12 uur slaap kunnen meenemen. Slaaptips voor baby's en kleuters vind je op onze website.

Ontdek nu in onze shop !
Bemini
Slaapzak MAGIC BAG® 0-3m Gouden stippen Jersey tog 3,0
49.90
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
Bemini
Slaapzak MAGIC BAG® 0-3m Gouden stippen Jersey tog 3,0
49.90
Kopen
Bemini
Slaapzak MAGIC BAG® 0-3m Sterretjesprint Jersey tog 3,0
40.85
Kopen
Bemini
Slaapzak MAGIC BAG® 0-3m denimblauw Jersey tog 3,0
40.85
Kopen
En nog meer ...
Slaap