Elk magazine wat je opent, schreeuwt:"Kinderen insmeren met een zonnecreme met beschermfactor 50+." en "Op het strand laat je d ekinderen in UV-beschermende kleding lopen." Het resultaat? Kinderen komen lijkbleek terug van een strandvakantie omdat dat "gezond" is. Maar is dat wel zo?
Kinderen hebben zonlicht nodig!
Wist je dat kinderen - ook kleine baby's - tot 15 minuten zonlicht per dag op naakte armen of benen nodig hebben om vitamine D op te nemen? Vitamine D zorgt samen met calcium voor sterke botten. De actieve vorm van vitamine D beïnvloedt de spierfunctie. Een tekort kan gepaard gaan met spierzwakte en spierkrampen. Voldoende vitamine D in het lichaam zorgt voor een beter evenwichtsgevoel, waardoor het risico op vallen kleiner is. Vitamine D zorgt dus niet alleen voor minder botbreuken, maar ook voor minder valpartijen. Daarenboven zorgt vitamine D ook voor positief denken en een beter immuumsysteem.
Nu we onze kinderen direct na het opstaan al met een beschermfactor 50+ insmeren en hen daarenboven UV-werende kleding aantrekken, kunnen kinderen nauwelijks nog vitamine D opnemen.
Is het dan wel nodig om je kinderen in te smeren?
Zonnecreme is geen overbodige luxe! Je kind mag zonlicht opnemen, maar niet verbranden. Je kinderen blijven best uit de zon tijdens de middaguren en je smeert hen op het strand best in met een hoge beschermfactor. Ook UV-werende kleding is een mooi alternatief, al moeten armen, benen en gezicht nog steeds worden ingesmeerd. Maar gun je kind 10-15 minuutjes op het strand zonder UV-beschermende kleding... Het zal zijn gezondheid ten goede komen...