Of het nu in sushi, gerookt, in de vorm van schaaldieren of surimi is, rauwe vis moet absoluut worden vermeden. Deze voedingsmiddelen kunnen, als ze ongekookt worden gegeten, listeriose bevatten. Deze zeldzame ziekte voor mama’s kan ernstige gevolgen hebben voor een baby, zoals vroeggeboorte of zelfs een miskraam.
Over het algemeen is het consumeren van rauw vlees om dezelfde redenen als rauwe vis verboden. Bovendien is ongekookt vlees een onvermijdelijke bron van toxoplasmose, voor degenen die niet immuun zijn. Als je trek hebt in biefstuk, moet het absoluut goed doorbakken zijn.
Camembert, brie of andere kazen gemaakt van rauwe melk zouden gedurende 9 maanden uit uw dieet moeten verdwijnen. Ook zachte kazen moet je even vergeten. Kies dan liever voor hardgekookte kazen zoals Gouda of Emmentaler. Zorg er in ieder geval altijd voor dat je de schil verwijdert voordat je hem consumeert.
Om listeriose te voorkomen, moeten fijne vleeswaren tijdens de zwangerschap uit uw dieet worden geweerd. Dit omvat ook ham, paté, foie gras, vleesgelei, ... Spek mag dan weer wel! Maar om ze te consumeren, moet die heel goed gebakken zijn.
Hoewel zelfgemaakte mayonaise, chocolademousse of zelfs een gebakken ei verleidelijk kan zijn, zul je die tijdens je zwangerschap wel moeten missen. Dit is nog steeds gekoppeld aan listeriose.
Soja en sojaproducten zijn niet verboden. Toch is het raadzaam om ze met mate te consumeren. Het bevat fyto-oestrogenen, stoffen die het hormonale systeem van moeder en baby kunnen verstoren. Uit voorzorg is het daarom ook af te raden om voedingssupplementen met soja-extracten te consumeren.
Zeevruchten en garnalen zijn niet verboden, maar het wordt sterk aanbevolen om ze te consumeren door ze zelf thuis te koken.
Rauwe groenten kunnen gegeten worden, mits ze goed gewassen zijn. Daarom wordt het afgeraden om het buitenshuis te eten.