Babyboom
Babyboom
Baby

Verkoudheid of ernstige bronchiolitis?

2 min
Gezondheid van de baby
Baby

Verkoudheid of ernstige bronchiolitis?

2 min
Éveil, Santé
Je baby hoest, de ademhaling piept; is dit een eenvoudige verkoudheid of moet je naar de huisarts met je baby?

Een eenvoudige verkoudheid bij oudre kinderen kan bij baby's en peuters een bronchiolitis veroorzaken; een ontsteking van de kleinste luchtwegen.

Bronchiolitis treft voonamelijk kinderen beneden de leeftijd van 2 jaar en dan vooral baby's van 3 tot 6 maanden oud. De belangrijkste symptomen zijn: droge hoest, snelle ademhaling, piepende ademhaling, problemen met eten of drinken.

Het virus wordt overgedragen van mens tot mens door direct contact met slijm of via respiratoire druppeltjes in de lucht. De eerste ziekteverschijnselen ontstaan één tot acht dagen na contact en besmetting met het virus. Vanaf het begin van de verschijnselen tot gemiddeld acht dagen daarna is het kind besmettelijk voor anderen. Het goed wassen van de handen na contact met een kind met het RS-virus, kan de kans op overdracht aanzienlijk verkleinen.

Bronchiolitis is seizoensgebonden en komt vooral in de herfst en wintermaanden voor. Geschat wordt dat meer dan de helft van alle zuigelingen voor hun eerste levensjaar zijn blootgesteld aan het RS-virus.

n geval van een lichte vorm van bronchiolitis, is behandeling niet nodig en kan het kind thuis uitzieken. Bronchiolitis wordt door een virus veroorzaakt en daarom heeft behandeling met een antibioticum geen zin. Het lichaam moet zelf de infectie bestrijden en opruimen en dit duurt gemiddeld vijf tot tien dagen.

Het is belangrijk dat het zieke kind voldoende vocht binnenkrijgt teneinde uitdroging (dehydratiete) te voorkomen. Geef je kind naast moeder-of flessenmelk ook thee of water.

Ontdek nu in onze shop !
82%
Avril
Maxi katoenen vierkanten
4.00
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
82%
Avril
Maxi katoenen vierkanten
4.00
Kopen
84%
Nuby
Infrarood thermometer
25.02
Kopen
Nuby
Nuby Neuspeer & Oorreiniger
3.73
Kopen
En nog meer ...
Gezondheid van de baby