Babyboom
Babyboom
Zwanger

Vier op tien zwangere vrouwen met stoornis rookt !

2 min
Voeding
Zwanger

Vier op tien zwangere vrouwen met stoornis rookt !

2 min
Éveil, Santé
<p>Ongeveer 40 procent van de vrouwen met een psychiatrische stoornis rookt tijdens haar zwangerschap. Dat is vier keer zoveel als zwangere vrouwen zonder zo'n aandoening.

'Er een lichte daling in het aantal vrouwen dat rookt in hun vruchtbare periode over de afgelopen 30 jaar. Het aantal vrouwen dat rookt tijdens een zwangerschap ligt vermoedelijk rond de 10 procent; een zwangerschap is een prima reden om te stoppen voor vrouwen', verklaarde professor Adriaan Honig. Aangezien ongeveer vier keer zo veel vrouwen met een psychiatrische stoornis zoals angsten of depressie tijdens de zwangerschap roken, komen de onderzoekers op een geschatte 40 procent.

Als een vrouw rookt tijdens zwangerschap kan dat grote gevolgen hebben voor het ongeboren kind. Zo is er een verhoogde kans op een miskraam, een groeiachterstand, laag geboortegewicht en vroeggeboorte. En na de geboorte heeft het kind een grotere kans op aandoeningen zoals overgewicht, diabetes en hart- en vaatziekten.

'De mythe dat het niet goed is voor hun psychische toestand als je deze vrouwen hun sigaretje afpakt, bestaat echter nog altijd onder hulpverleners', lichtte Honig toe. 'Ook vrouwen met een stoornis blijken gemotiveerd te stoppen, het is alleen wel moeilijker.' Vandaar dat stoppen of minderen, want ook dat heeft een positief effect op het kind, een haalbare kaart is volgens Honig. 'Hulpverleners moeten hen dan ook op die optie wijzen, liefst al vóór, maar in elk geval tijdens de zwangerschap.'

Bron : HLN

Ontdek nu in onze shop !
Weleda
Zwangerschapsolie
13.43
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
Weleda
Zwangerschapsolie
13.43
Kopen
MAM
2 in1 elektrische borstkolf en handkolf
115.99
Kopen
67%
Good Gout
Artisjok, pastinaak, pasta & parmesaan
2.98
Kopen
En nog meer ...
Voeding