" Mama ! Deze kreet gevolgd door een tranenvloed weergalmt door het hele huis: je kind heeft net weer een nachtmerrie gehad. Bezweet vertelt hij hoe monsters, heksen en andere draken zijn dromen achtervolgden en hem zelfs wakker maakten. Nadat je hem hebt gerustgesteld, leg je hem weer in bed. Je vraagt je af: waarom heeft mijn kind zoveel nachtmerries?
Jammer genoeg gebeurt dit vaak. Nachtmerries komen voor bij 30% van de kinderen van 5 jaar en 40% van de kinderen van 10 jaar. En tussen de 8 en 10 jaar heeft maar liefst 5% van de kinderen meer dan één nachtmerrie per week!
En waarom juist op dat moment? Omdat het overeenkomt met het begin van de socialisatie van het kind, met zijn intrede in de buitenwereld. Dan ontdekt hij dat hij ten prooi kan vallen aan volkomen ambivalente gevoelens: hij voelt zowel liefde als haat jegens zijn ouders, zijn broers en zussen, ... Jaloers op broer zal een klein meisje hem van de schommel willen gooien, een jongen zal met zijn moeder willen trouwen, ... Zoveel moeilijke situaties die ze uitdrukken door middel van dromen.
De nachtmerrie van het kind kan daarom 'heilzaam' blijken te zijn. Dat blijkt tijdens de fase van de paradoxale slaap (dus aan het einde van de nacht) als het droommechanisme niet voldoende is om de angst van het kind te kanaliseren. In feite verzint de droom een