Babyboom
Babyboom
Baby

Waarom slaap belangrijk is voor je baby?

2 min
Slaap
Baby

Waarom slaap belangrijk is voor je baby?

2 min
Éveil, Santé
<p>Wetenschappers hebben de hersenactiviteit van baby’s tijdens hun slaap bestudeerd.

Baby's zien er vreedzaam uit als ze slapen. Naar je kindje kijken, dat rustig in zijn bedje ligt te slapen overspoelt je met een gelukkig gevoel. Het is ook het ideale moment om zelf even wat bij te slapen!

Maar voor je baby is slaap nog belangrijker. Vaak denken mensen dat tijdens de slaap het lichaam van je baby alleen rust en zijn hersenen zich even afsluiten van alle indrukken van buitenaf. Maar er is nog veel meer! Een baby heeft een slaapsysteem. Terwijl je kindje slaapt, leert het.

Wetenschappers hebben de hersenactiviteit van baby's tijdens hun slaap bestudeerd. Zij stelden vast dat specifieke delen van de hersenen juist heel actief zijn tijdens de slaap. Deze toestand van verminderd bewustzijn en een lagere fysieke activiteit stelt de hersenen in staat om vitale activiteiten uit te oefenen, die niet mogelijk zijn wanneer de baby wakker is.

Tijdens de slaap rusten de ogen en oren van je baby. Ze hoeven niet alles rondom waar te nemen zoals wanneer de baby wakker is. Dat geeft de hersenen de kans zich op belangrijk werk te concentreren, namelijk herinneringen verwerken en leren. Als de baby wakker is, neemt hij talloze nieuwe indrukken waar. De hersenen slaan alles op wat de baby hoort, ziet, voelt en doet. Tijdens de baby z’n slaap wordt dat geordend. Vergelijk het met het papierwerk na een drukke dag op kantoor.

De menselijke hersenen - vooral bij kleine kinderen - maken daarvoor nieuwe verbindingen tussen hersencellen of neuronen aan. Een ingenieus baby slaapsysteem dus! Onze hersenen lijken op een groot elektrisch circuit. Telkens als we iets leren, wordt er een nieuwe kabel gelegd die een deel met een ander verbindt. Als je dus de volgende keer je baby in slaap ziet vallen, bedenk dan dat de hersenen zich voorbereiden op de nachtshift.

Vond je dit artikel leuk? Op de vernieuwe Pampers website vind je nog meer interessante artikels.

Pampers Village werd onlangs volledig vernieuwd. Je vindt er heel wat nuttige informatie voor jou en je kindje:

  • praktische tools & diensten
  • een forum om met andere mama's te praten
  • relevante artikels voor elke leeftijd van je kind
  • leuke aanbiedingen en voordelen
Ontdek nu in onze shop !
Bemini
Slaapzak MAGIC BAG® 0-3m Gouden stippen Jersey tog 3,0
49.90
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
Bemini
Slaapzak MAGIC BAG® 0-3m Gouden stippen Jersey tog 3,0
49.90
Kopen
Bemini
Slaapzak MAGIC BAG® 0-3m Sterretjesprint Jersey tog 3,0
40.85
Kopen
Bemini
Slaapzak MAGIC BAG® 0-3m denimblauw Jersey tog 3,0
40.85
Kopen
En nog meer ...
Slaap