Babyboom
Babyboom
Zwanger

Wat is het vaderschapsverlof?

2 min
Organisatie/Administratie
Zwanger

Wat is het vaderschapsverlof?

2 min
Éveil, Santé

Sinds 1 juli 2002 hebben vaders recht op 10 dagen vaderschapsverlof (in plaats van 3 dagen voor deze datum). Zo hebben vaders recht op 7 extra dagen om meer tijd door te brengen met de baby, om zonder stress van deze bijzondere gebeurtenis te genieten en om hun partner te helpen.

Je mag deze 10 dagen eenmalig opnemen of je mag ze spreiden binnen de dertig dagen die volgen op de bevalling. De dag van de bevalling wordt beschouwd als eerste dag van die periode van dertig dagen. Vaders van twee- of meerlingen hebben eveneens recht op die 10 dagen en krijgen dus niet ‘meer vaderschapsverlof' toegekend.

Deze regeling is van toepassing op zowel gehuwde als niet-gehuwde vaders die tewerkgesteld zijn in de privé-sector of als contractuele personeelslid in overheidsdienst. Dit recht is niet afhankelijk van het arbeidsregime waarin je tewerkgesteld bent. Of deeltijds of voltijds werkt, heeft dus geen belang.

Als je echter niet in de privé-sector werkt, een statutair aangesteld personeelslid bent (= vastbenoemd), zelfstandig bent of als vrijwilliger werkt, aarzel dan niet om je zo snel mogelijk te informeren over de regeling die van toepassing is op jouw situatie of in jouw sector. Hou er ook rekening mee dat dit soort rechten snel kunnen evolueren. Vergeet dus niet te vragen of er recente wijzigingen zijn gebeurd terzake.

Ontdek nu in onze shop !
Weleda
Zwangerschapsolie
13.43
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
Weleda
Zwangerschapsolie
13.43
Kopen
MAM
2 in1 elektrische borstkolf en handkolf
115.99
Kopen
67%
Good Gout
Artisjok, pastinaak, pasta & parmesaan
2.98
Kopen