Babyboom
Babyboom
Baby

Veilig speelgoed

2 min
Spelletjes
Baby

Veilig speelgoed

2 min
Éveil, Santé
Is het speelgoed wat we onze kinderen geven veilig speelgoed? En wat is het verschil met ecologisch speelgoed? Spelen is leren. Maar dan wel veilig, graag!

Veilig speelgoed

We krijgen steeds vaker nieuwsberichten te horen over onveilig speelgoed. Plastic poppen met giftige bestanddelen, kinderen die verstikken in kleine deeltjes die loskomen, ... Hoe kunnen we er zeker van zijn dat het speelgoed wat we onze kinderen geven veilig speelgoed is?

Europese veiligheidsnormen voor speelgoed

Spelen is leren. Om er zeker te zijn dat het speelgoed van je baby veilig is, kan je best rekening houden met volgende elementen.

Let op de vermelding CE.

De vermelding CE die op de verpakking moet staan, betekent dat het speelgoed getest werd. Dankzij deze tests voldoet het speelgoed aan de Europese veiligheidseisen die erg streng zijn. De Europese Unie laat bijvoorbeeld niet toe dat giftige kleurstoffen gebruikt worden in de productie of de vulling van knuffelberen gevaarlijk kan zijn voor je baby.

Respecteer de voorgeschreven leeftijd

Koop geen speelgoed dat niet geschikt is voor de leeftijd van je baby want dat kan een risico in houden. Het kan bijvoorbeeld zijn dat er kleine losse stukken deel uitmaken van het spel. Als een baby deze stukken in zijn mond steekt, zou hij kunnen verstikken. Respecteer dus altijd de vermelding « niet geschikt voor kinderen van minder dan 36 maanden ».

Geen namaak

Je kan best speelgoed komen van de bekende merken : zo ben je zeker dat je het beste en veiligste speelgoed koopt. Kies zeker niet voor namaak uit China of ontwikkelingslanden. Vaak wordt dit speelgoed geproduceerd met minderwaardige materialen en niet getest. Daarenboven ben je er niet zeker van dat deze fabrieken geen kinderen aan het werk zette, of mensen uitbuitte door te lage lonen uit te betalen.

Bewaar nooit speelgoed dat stuk is.

Als je de batterijen moet vervangen van het speelgoed, doe dat dan nooit in bijzijn van je kind. Bewaar geen speelgoed waar stukjes af zijn. Is het stuk, dan gaat het weg.

Ecologisch speelgoed

In de voorbije jaar is ecologisch speelgoed erg trendy. Dit speelgoed, vaak uit hout, bamboe of andere natuurlijke materialen, is niet alleen getest door de Europese Unie. De producenten van ecologisch speelgoed gaan er prat op natuurlijke materialen te gebruiken, die onze natuur niet aantasten. Worden er bomen gebruikt om het speelgoed te produceren, dan worden er ook nieuwe geplant. Daarenboven garanderen ze eerlijke lonen en ondersteunen de medewerkers in ontwikkelingslanden.

De Vlaamse webwinkel Blabloom heeft ervoor gekozen enkel gebruik te maken van deze merken met ecologisch speelgoed.

Ontdek nu in onze shop !
Bemini
Slaapzak MAGIC BAG® 0-3m Gouden stippen Jersey tog 3,0
37.99
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
Bemini
Slaapzak MAGIC BAG® 0-3m Gouden stippen Jersey tog 3,0
37.99
Kopen
Bemini
Slaapzak MAGIC BAG® 0-3m Sterretjesprint Jersey tog 3,0
37.98
Kopen
Bemini
Slaapzak MAGIC BAG® 0-3m denimblauw Jersey tog 3,0
39.89
Kopen
En nog meer ...
Spelletjes