Babyboom
Babyboom
Zwanger

Wees voorzichtig met listeriose!

2 min
Voeding
Zwanger

Wees voorzichtig met listeriose!

2 min
Éveil, Santé
Is listeria zoiets als toxoplasmose, wordt er vaak aan de redactie gevraagd. Het antwoord is ja. En nee. Listeriose kan in elk geval tot een miskraam leiden, net als toxoplasmose. Toch wordt de ziekte op een andere manier veroorzaakt. Belangrijk genoeg om even te lezen waar het over gaat!

Wat is listeriose?

Listeriose is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door de bacterie Listeria monocytogenes.

Als volwassene merk je niet veel van deze bacterie, al kan je wat spierpijn hebben en je griepachtig voelen. Oudere mensen of mensen met een verzwakt imuumsysteem zijn vatbaarder voor de ziekte, waardoor het zelfs tot de dood kan leiden. Ook voor vrouwen die zwanger zijn, is listeriose gevaarlijk! Het kan leiden tot een miskraam, een vroegtijdige geboorte of de dood van de foetus.

Waarin verschilt listeriose van toxoplasmose?

Ook toxoplasmose is een infectieziekte. Zij wordt veroorzaakt door een parasiet, nl. Toxoplasma gondii. Men spreekt wel eens van de "kattenziekte" omdat je toxoplasmose kan krijgen door de uitwerpselen van katten op te ruimen. Een miskraam of een kindje met een handicap kunnen door toxoplasmose veroorzaakt worden. Ben je al voor de zwangerschap in contact gekomen met toxoplasmose, dan kan je niet meer besmet worden.

Waarom hoor ik zo weinig van listeriose?

Listeriose komt monder vaak voor dan toxoplasmose. Toch merken we een opstoot bij zwangere vrouwen, vooral in de zevende maand. Wees dus extra voorzichtig als je zwanger bent!

Hoe kan ik listeriose voorkomen?

Meer tips vind je op onze website.

  • Bewaar voeding in de koelkast tussen 4 en 6°C. Restjes snel laten afkoelen en ze in de koelkast bewaren. Als je de restjes later opeet, moet je ze steeds goed opwarmen. Reinig je koelkast regelmatig!
  • Was regelmatig je handen, zeker na het aanraken van rauwe voedingsmiddelen. Rauwe groenten en fruit moet je trouwens zorgvuldig wassen en schillen. Elk oppervlak dat in contact is gekomen met rauwe voedingsmiddelen steek je onmiddellijk in de afwasmachine.
  • Gevogelte en gehakt vlees moet je goed doorbakken. Laat vlees niet ontdooien op kamertemperatuur (eerder in de microgolfoven).
  • Keukenhanddoeken regelmatig vervangen.
  • Raak geen voedingsmiddelen aan als je diarree hebt!

Voedingswaren die de listeria-bacterie kunnen bevatten:

Vermijd voedingswaren waarvan we weten dat zij Listeriakiemen kunnen bevatten : rauwe melk, producten op basis van rauwe melk, kaas op basis van rauwe melk of zachte kazen en boter op basis van rauwe melk, kaaskorsten, bepaalde producten uit de zee, zoals schaaldieren, gerookte vis en bepaalde fijne vleeswaren, zoals rillettes, patés en producten in gelei. Verkies eerder voorverpakte voedingsmiddelen. Rauwe filet américain, vlees- en vissalades of koude kip zijn ook geen goed idee.

Ontdek nu in onze shop !
Weleda
Zwangerschapsolie
13.43
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
Weleda
Zwangerschapsolie
13.43
Kopen
MAM
2 in1 elektrische borstkolf en handkolf
99.00
Kopen
67%
Good Gout
Artisjok, pastinaak, pasta & parmesaan
2.98
Kopen
En nog meer ...
Voeding