Babyboom
Babyboom
Kinderwens

Zou jij het sperma van je overleden man invriezen?

2 min
Kinderwens

Zou jij het sperma van je overleden man invriezen?

2 min
Éveil, Santé
<p>Steeds vaker krijgen ziekenhuizen en rechtbanken nu de vraag het sperma van een man in coma of zelfs van een overleden man, in te vriezen en te gebruiken bij een kunstmatige inseminatie of in vitro-behandeling.

Het begon allemaal in de jaren '90, toen de Britse Diane Blood toestemming vroeg het sperma van haar man, die in coma lag, te gebruiken om zwanger te worden. Steeds vaker krijgen ziekenhuizen en rechtbanken nu de vraag het sperma van een man in coma of zelfs van een overleden man, in te vriezen en te gebruiken bij een kunstmatige inseminatie of in vitro-behandeling.

Sperma invriezen

Vooral bij mannen met kanker wordt er snel voorgesteld om sperma in te laten vriezen. De reden? Chemotherapie kan tot onvruchtbaarheid leiden.

De kwaliteit van het sperma leidt onder het invriezen, maar hoeveel het kwaliteitsverlies zal zijn is afhankelijk van persoon tot persoon. Vaak is het wel mogelijk voldoende zaad in te vriezen dat later voor het verwekken van een kind gebruikt kan worden. Zwanger worden met ingevroren zaad kan enkel door een kunstmatige inseminatie.

Sperma van je overleden man invriezen: voorbeelden uit het buitenland

In de Engelse krant Daily Mail wordt beweerd dat in Engelse ziekenhuizen de vraag vorig jaar 10 keer gesteld werd om sperma in te vriezen van een overleden man. Twee keer werd er door een ziekenhuis op ingegaan. In Engeland is het mogelijk ingevroren sperma van een overledene te gebruiken, als de man schriftelijk toestemming heeft gegeven voor zijn dood.

In buurland Frankrijk gaat men niet zo eenvoudig met de vraag om. In 2009 besloot de Franse rechtbank het ingevroren sperma van een gestorven man niet ter beschikking te stellen van zijn vrouw omdat ze het niet ethisch verantwoord vonden. De man die aan kanker leed, had onmiddellijk na de diagnose sperma laten invriezen omdat hij samen met zijn tweede echtgenoot graag nog een kind wilde. Hij stierf voor het zo ver was. Ook al had hij toestemming gegeven, de rechtbank besloot het sperma niet vrij te geven.

Op dit ogenblik probeert een koppel in Israel het ingevroren sperma van hun zoon vrij te krijgen om door een draagmoeder een kleinkind op de wereld te zetten. Bij hun zoon, die overleed na een ongeval, was in het ziekenhuis sperma afgenomen. De grootouders willen op die manier toch nog een kleinkind van hun zoon die vrijgezel was, wat ze zelf willen grootbrengen.

Sperma van je overleden man invriezen: hoe zit het in Vlaanderen

In België is er een wet van 6 juli 2007 die het mogelijk maakt via kunstmatige inseminatie een kind te krijgen van een overleden man. Dit wordt postmortem inseminatie genoemd.

Ten vroegste 6 maanden na overlijden tot hooguit twee jaar na de dood van de man mag de vrouw worden bevrucht met het zaad, als ze de toestemming krijgt van het Ethisch Comité. Voorwaarde is onder meer dat die vader vóór zijn dood uitdrukkelijke toestemming gaf om zijn zaad te gebruiken voor kunstmatige inseminatie.

Zou jij het zaad van je zieke man laten invriezen om het na zijn dood te gebruiken voor een kunstmatige inseminatie? In welke gevallen zou dit toegelaten moeten worden? In welke gevallen zeker niet?

Ontdek nu in onze shop !
Bambix
Rijst groeidrink 1-3 jaar 6x1L
13.50
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
Bambix
Rijst groeidrink 1-3 jaar 6x1L
13.50
Kopen
84%
NAN
OPTIPRO 3
13.55
Kopen
MAM
2 in1 elektrische borstkolf en handkolf
99.00
Kopen