Babyboom
Babyboom
Baby

Melkpoeder voor zuigelingen of zuigelingenmelk in vloeibare vorm: welke kies je best?

2 min
Voeding
Baby

Melkpoeder voor zuigelingen of zuigelingenmelk in vloeibare vorm: welke kies je best?

2 min
Éveil, Santé
Er zijn veel verschillende soorten zuigelingenvoeding op de markt. Dat maakt kiezen niet zo gemakkelijk. Op de kraamafdeling begeleidt de kinderarts je de eerste dagen na de geboorte bij deze keuze door babyvoeding aan te bieden die aangepast is aan de behoeften van je kindje. Het is essentieel dat je kindje deze goed verdraagt, anders zal een andere zuigelingenmelk aanbevolen worden.

Melkpoeder of vloeibare melk

Voeding voor zuigelingen die borstvoeding geheel of gedeeltelijk vervangt, wordt zuigelingenvoeding of kunstmatige formule genoemd. Het betreft dan zuigelingen (0 tot 12 maanden), maar ook jonge kinderen tot 3 jaar (12 tot 36 maanden).

Wat hebben de twee soorten melk met elkaar gemeen?

  • Hun samenstelling is specifiek ontwikkeled om te voldoen aan de specifieke voedingsbehoeften van zuigelingen en jonge kinderen.
  • Beide soorten voldoen aan dezelfde Europese aanbevelingen, aan zeer strenge veiligheidsnormen met andere woorden.
  • Hun voedingswaarde is identiek.

Wat zijn de verschillen tussen de twee soorten melk?

  • De hoeveelheid water in het eindproduct verschilt. Melkpoeder is eigenlijk gedehydrateerde vloeibare melk: de hoeveelheid water wordt verlaagd van 87,5% (vloeibare melk) tot 3% (melkpoeder).
  • De verpakking verschilt:
    - Melkpoeder komt in een blik van metaal of karton met een inhoud van 400 gram tot soms meer dan 1 kilo. Het moet aangelengd worden met mineraalarm water of water specifiek voor baby's.
    - Vloeibare melk is klaar voor gebruik in een plastic fles, variërend van 250 ml tot 1 liter. De fles moet eens geopend koel bewaard worden.
  • De prijs van vloeibare melk is over het algemeen hoger dan de poedervariant.
  • Het gebruiksgemak van vloeibare melk is vaak doorslaggevend in de keuze van de ouders. Vloeibare melk is klaar voor gebruik en je hoeft ze niet zelf te doseren en aan te lengen, wat het risico op fouten of besmetting verkleint. Praktische, kleine formaten, zoals de 250 ml fles van Candia die bovendien kan worden omgetoverd in een drinkfles, zijn heel handig voor onderweg.

Melk voor kinderen tot 3 jaar

Melk, ongeacht de verpakking, is het basisvoedsel voor zuigelingen en heeft een belangrijke plaats in de voeding van kinderen tot 3 jaar.

  • Eersteleeftijdsmelk is bij uitstek geschikt voor baby's vanaf de geboorte; als alternatief of als aanvulling op borstvoeding. Baby's hebben een exclusief melkdieet tot een leeftijd van ongeveer 4 tot 6 maanden wanneer ze hun eerste hapjes krijgen.
  • Candia opvolgmelk voor baby's van 6 maanden tot 1 jaar. Tijdens deze periode van voedingsdiversificatie krijgt je kindje naast zijn eerste hapjes nog steeds tweedeleeftijdsmelk. Uitgebalanceerd in lipiden, rijk aan essentiële vetzuren, linolzuur en ijzer, calcium en vitamines in de juiste hoeveelheden voldoet deze melk aan de dagelijkse behoeften van je baby.
  • Candia Groeimelk neemt het over tot de derde verjaardag van je kind. Rijk aan ijzer, vitamine A, B9, C, D en E en essentiële vetzuren, bevat deze melk een hoeveelheid proteïnen aangepast aan de ondertussen gevarieerde en uitgebalanceerde voeding van je baby. Op deze leeftijd wordt 500 ml melk per dag aanbevolen.

De mening van je arts is belangrijk, hij zal je adviseren over de verschillende soorten zuigelingenvoeding die het best is voor jouw kind.

En nog meer ...
Voeding