Babyboom
Babyboom
Baby

Waarom is groeimelk beter dan koemelk?

5 min
Gezondheid van de baby, Voeding
Baby

Waarom is groeimelk beter dan koemelk?

5 min
Éveil, Santé
Om zijn groei te ondersteunen heeft je baby aangepaste voeding nodig. Groeimelk is veel geschikter dan koemelk voor een goede ontwikkeling van je kleintje van 1 tot 3 jaar.

Je opgroeiende baby is geen volwassene in het klein. Hij heeft specifieke voedingsbehoeften met het oog op een gezonde lichamelijke en mentale ontwikkeling.

Een baby heeft melk nodig en voor kinderen van 1 tot 3 jaar is groeimelk hierbij de beste optie.

 

Voor een betere kwaliteit van kindervoeding

Een Belgische studie onder leiding van professor Yvan Vandenplas van het Kinderziekenhuis van het UZ Brussel heeft aangetoond dat kinderen van 1 tot 3 jaar over het algemeen te veel eiwitten en te veel verzadigde vetten binnenkrijgen, terwijl hun inname van vezels en ijzer ondermaats is.

Ook als het dieet van kleine kinderen vrij gevarieerd is, hebben zij toch andere voedingsbehoeften dan een volwassene. Voor een optimale voeding raadt de Belgische Vereniging voor Kindergeneeskunde aan om jonge kinderen tussen 1 en 3 jaar een groeimelk te geven. Groeimelk is afgestemd op hun specifieke behoeften en bevat onder andere vitaminen en mineralen zoals ijzer en calcium.

Géraldine, diëtiste en expert in zuigelingenvoeding, zal al uw vragen over opgroeiende groeimelk beantwoorden.

Koemelk is niet ideaal

Hoewel koemelk een goede bron van calcium is, is zij niet geschikt voor jonge kinderen. Zij is weliswaar geschikt voor de snelle groei van een kalfje, maar bevat te veel eiwitten voor jouw baby, die veel langzamer groeit.

Ook magere koemelk is daarom geen goed alternatief, omdat deze melk wel minder vet bevat, maar nog steeds evenveel eiwitten. 

Het is beter te kiezen voor een zuigelingenmelk die rijk is aan essentiële vetzuren, die vanaf zeer jonge leeftijd onmisbaar zijn.

 

Groeimelk heeft de ideale samenstelling

De samenstelling van groeimelk benadert zo dicht mogelijk de voedingsbehoeften van jonge kinderen.

Bovendien bevat deze melk:

  • vitaminen, waaronder vitamine A, C en D, die bijdragen tot de goede werking van het immuunsysteem,
  • calcium en vitamine D, voor een goede ontwikkeling van de botten,
  • en ijzer, voor de cognitieve ontwikkeling.

Sommige merken, zoals Nestlé Groeimelk, gaan nog verder en ontwikkelden een groeimelk voor iedere leeftijdsgroep: vanaf 1, 2 of 3 jaar.

 

Een voldoende dagelijkse inname van ijzer

IJzer speelt een cruciale rol bij de groei en de ontwikkeling van de hersenen van jonge kinderen en kan enkel via hun voeding aangebracht worden.

Maar ook een gevarieerd dieet volstaat vaak niet om te voldoen aan de ijzerbehoefte van jonge kinderen. Zo zou een kind ongeveer 100 g vlees per dag moeten eten om voldoende ijzer binnen te krijgen. Het wordt echter aanbevolen om een kind van 1 jaar slechts 30 gram vlees per dag te laten eten.

Groeimelk werd verrijkt met ijzer en vormt hierdoor een goede bron van ijzer. 

 

Voldoende aanmaak van vitamine D is belangrijk

Hoewel ons lichaam vitamine D kan aanmaken onder invloed van zonlicht hebben Belgen hier vaak een tekort aan en jonge kinderen vormen geen uitzondering op deze regel.

Het dagelijks drinken van groeimelk helpt dus om aan de vitamine D-behoeften van jonge kinderen te voldoen. 

 

Lees goed het etiket bij de aankoop van groeimelk

Uiteraard is het aanbod groeimelkproducten groot en het kan best lastig lijken om een goede keuze te maken. De kunst hierbij is echter om het etiket op de verpakking goed te ontcijferen.

Kijk in de eerste plaats naar de hoeveelheid eiwitten die het etiket vermeldt en kies de melk met het laagste eiwitgehalte.

Daarna check je best dat de melk geen toegevoegde suikers bevat. Zij worden vaak in de lijst met ingrediënten aangeduid met sacharose, glucose of fructose… Let wel op dat je de toegevoegde suikers niet verwart met de hoeveelheid koolhydraten, die ook de suikers omvat die van nature in melk voorkomen, zoals lactose.

Ten slotte vermijd je beter de aanwezigheid van smaakstoffen zoals vanilline, die je baby gewennen aan een lekker smaakje waardoor hij de echte smaak van voedsel niet leert kennen.

 

Groeimelk in vloeibare of in poedervorm: wat is de beste keuze?

Of je kiest voor groeimelk in vloeibare of in poedervorm is op zich niet belangrijk. Vooral het gebruiksgemak is hierbij van belang. 

De vloeibare versie biedt het voordeel dat ze klaar is voor gebruik, maar zij is na opening maximaal 2 dagen houdbaar in de koelkast.

Met een poedermelk, zoals NAN Optipro groeimelk, kan je tot 6 liter melk bereiden met 800 gram poeder. Eenmaal geopend, kan de doos poedermelk tot 3 weken worden bewaard.

 

Wanneer geef je je baby groeimelk en in welke hoeveelheden? 

Aanbevolen wordt tot 500 ml groeimelk per dag te geven, het equivalent van 2 grote zuigflessen of drinkbekers, bijvoorbeeld een deel bij het ontbijt 's morgens en een ander deel als avondflesje. 

Een merk als Nestlé Groeimelk biedt naast de gewone groeimelk ook 2 varianten hiervan, met granen en koekjes, zodat je variatie kan brengen in baby’s dagmenu.

 

Groeimelk in het bordje

Je kan de groeimelk ook gebruiken om lekkere hapjes voor je baby te bereiden: puree, melkdessertjes enz.

Je kan er zelfs heerlijke smoothies mee maken voor een lekker ontbijt of als tussendoortje. Mix hiervoor 150 ml groeimelk met 2 eetlepels granen en een paar stukjes fruit in een blender. Succes verzekerd!

Dit artikel werd geschreven in samenwerking met Nestlé Baby&Me.

Educatief materiaal bestemd voor ouders. Belangrijke informatie: De beste manier om een baby te voeden is door borstvoeding te geven, omdat moedermelk ideaal uitgebalanceerde voeding is, je baby tegen ziektes beschermt en ook nog andere voordelen voor zowel de baby als de moeder biedt. Wij adviseren om het consultatiebureau of een arts te raadplegen bij het maken van de keuze hoe je jouw baby voedt. Moeders zouden ook voorlichting moeten krijgen over de voorbereiding op borstvoeding en de manier waarop zij het geven van borstvoeding kunnen voortzetten. Als je kiest om borstvoeding te geven, is het belangrijk om gezond en gebalanceerd te eten. Flesvoeding is bedoeld om moedermelk te vervangen wanneer moeders ervoor kiezen geen borstvoeding te geven of om andere redenen waardoor ze niet in staat zijn om dat te doen. Een besluit om geen borstvoeding te geven of om gedeeltelijke flesvoeding te introduceren, zal de productie van moedermelk verminderen. Het is moeilijk om terug te komen op je beslissing om geen borstvoeding meer te geven. Borstvoeding is de meest economische voeding. Wanneer toch wordt besloten om flesvoeding te geven is het belangrijk om dit te bereiden en te bewaren volgens de instructies op het etiket, om zo risico’s voor de gezondheid van je baby te voorkomen. Met vriendelijke groeten, Nestlé Babyvoeding.

Ontdek nu in onze shop !
Nestle
Biscuit natuur
2.16
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
Nestle
Biscuit natuur
2.16
Kopen
Nestle
Baby Fruit Appel Peer Perzik
2.32
Kopen
Nestle
Goeimelk 1+ Granen
13.72
Kopen