Babyboom
Babyboom
Zwanger

Vandaag gaat alles sneller, behalve de geboorte van een kind

4 min
Levering
Zwanger

Vandaag gaat alles sneller, behalve de geboorte van een kind

4 min
Éveil, Santé
Hoelang zal je bevalling duren? 4 uur, 9 uur of misschien zelfs 15 uur? Dit is moeilijk te voorspellen, zeker als het je 1e kind is.

Een Amerikaans onderzoek heeft aangetoond dat een bevalling vandaag gemiddeld 2,5 uur langer duurt dan 50 jaar geleden.
De onderzoekers verklaren dit als volgt: de ‘jonge’ moeders zijn vandaag veel minder jong dan in de jaren zestig. Ze hebben ook vaak een hoger lichaamsgewicht en de combinatie van deze twee factoren vergemakkelijkt de bevalling niet.

Maar dat is niet alles: vandaag wordt veel gebruik gemaakt van de ruggenprik, waardoor de bevalling sowieso 40 tot 90 minuten langer duurt.

Zoals je waarschijnlijk al wel wist, verschilt de tijd die nodig is om te bevallen van vrouw tot vrouw. Gemiddelden laten zien dat de bevalling van een eerste kind tussen de 8 uur en 15 uur duurt. Over het algemeen heeft men voor het tweede kind nog maar de helft van deze tijd nodig.

 

Een bevalling verloopt in 3 fasen :

  • Het voorstadium of ‘verstrijken van de baarmoederhals’

Dit is de periode van de weeën en je baarmoederhals wordt korter totdat hij volledig verdwenen is. Dan start de ontsluiting, die wordt gemeten in cm. De ontsluiting van 1 naar 5 cm verloopt over het algemeen vrij langzaam en de arbeid versnelt als je van 5 naar 10 cm opening gaat.

Als je vruchtzak niet spontaan scheurt, is het mogelijk dat de vroedvrouw of arts voorstelt om deze kunstmatig te breken. Dit is pijnloos en kan de arbeid sneller laten verlopen.

Deze fase van de bevalling is de langste. Het uitgelezen moment om samen met je kinesist of  vroedvrouw de tips die je tijdens je zwangerschap kreeg in praktijk om te zetten.  Pas de techniek toe die jij gekozen hebt om dit geweldige moment zo comfortabel mogelijk door te maken. Zo gaat de tijd ook sneller voorbij! Interessant om weten hierbij is dat veel kraamklinieken badinstallaties ter beschikking stellen om de weeën te verlichten. Een goed bad helpt je immers te ontspannen en de arbeid vooruit te laten gaan.

  • De ‘arbeid’ of ‘ontsluiting’

De doortocht in het bekken : bij 10 cm opening is de ontsluiting volledig. Je baarmoederhals heeft zijn maximale opening bereikt om het hoofdje van je baby door te laten. De tocht naar buiten is begonnen! Hij beweegt zich, met het hoofd naar voren, richting klein bekken. Je zal nu actiever gaan meewerken aan zijn geboorteproces door met elke wee te persen en zo je baby te helpen geboren te worden.

De doortocht door de vagina en het perineum: het hoofdje van de baby moet de spiermassa van het perineum sterk opzij duwen om zich een weg naar ‘het leven’ te banen. In deze fase kunnen we al  een deel van zijn hoofd en haartjes zien. De arts, vroedvrouw en eventueel kinesist begeleiden je om op het juiste moment correct te persen. 

  • De knip

Op dit moment voert de arts indien nodig een episiotomie of knip uit. Dit is een incisie in het onderste deel van de vulva om het scheuren van weefsel te voorkomen en de doorgang van de baby te vergemakkelijken. Dit wordt gedaan onder plaatselijke verdoving (als er geen ruggenprik geplaatst werd). Een goede week is nodig voor genezing van de wond.

  • De ‘uitdrijving’ of geboorte

Baby staat op het punt geboren te worden. Zodra de vulva zich opent, zie je het hoofdje van je baby verschijnen als je een spiegel hebt. Met een laatste perswee verschijnen ook zijn schouders, armen en de rest van het lichaam. In deze magische seconden wordt je baby geboren, begint hij te huilen als zijn ademhaling in gang schiet en kan je hem eindelijk in je armen sluiten.  Je partner of arts kan de navelstreng doorknippen, wat het officiële tijdstip van de geboorte is.

Als de bevalling te lang duurt, te vermoeiend is voor jou of  als je baby  zuurstoftekort heeft, kan de bevalling versneld worden met volgende middelen:

  • Het manueel ‘duwen’: soms duwt de vroedvrouw zeer krachtig op bepaalde plekken van je buik. Schrik niet. Dit is volledig normaal;
  • De verlostang: dit soort "lepels" zijn helemaal niet het martelwerktuig dat je je hierbij voorstelt, maar een instrument dat als verlengstuk dient voor de handen van de arts en helpt het hoofd van de baby te leiden zodat hij sneller geboren wordt ;
  • De verloskundige zuignap: met behulp van een vacuümtoestel bevestigt de arts voorzichtig een zuignap op de schedel van de baby, die via een slangetje met een pomp is verbonden. Dit maakt het mogelijk de baby zachtjes naar buiten te trekken op het moment van een contractie.

 

Uiteindelijk verschijnen er 10 tot 20 minuten later nieuwe weeën (echt wel de laatste nu, beloofd). Dit wordt de ‘nageboorte’ of uitdrijving van de placenta genoemd. Mogelijk helpen de arts of vroedvrouw je hierbij door het uitoefenen van druk op de buik om ervoor te zorgen dat deze er volledig uitkomt.

Tot slot controleert je arts of er geen bloedingen zijn en voert hij/zij de nodige hechtingen uit als een knip gezet werd. Je wordt dus nog even in het oog gehouden. Mogelijk heb je het een beetje koud of heb je hevige trillingen;  dit is een normale reactie na een enorm zware  fysieke inspanning en door de emoties die bij een geboorte komen kijken.

 

Eindelijk kan je je baby tegen je aandrukken.  De mooiste baby van de wereld!

Ontdek nu in onze shop !
82%
Avril
Maxi katoenen vierkanten
4.00
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
82%
Avril
Maxi katoenen vierkanten
4.00
Kopen
Corine de Farme
Fysiologisch serum - steriele verpakkingen
6.47
Kopen
Medela
Medela PersonalFit Flex connector (alle Flex kolven) 2 stuks
17.47
Kopen
En nog meer ...
Levering