Babyboom
Babyboom
Baby

Blijven ademen! Wat als baby huilt tot hij blauw wordt?

0 min
Gezondheid van de baby
Baby

Blijven ademen! Wat als baby huilt tot hij blauw wordt?

0 min
Éveil, Santé
Je baby huilt zo sterk dat ze vergeet te ademen. Of je kleuter stikt bijna van woede. Wanneer moet je ingrijpen en - vooral - wat kan je doen.

Het worden wel eens huilkrampen genoemd; je baby of kleuter huilt zo erg dat hij of zij eenvoudigweg 'vergeet' te ademen. Met schrikwekkende gevolgen; je baby valt flauw in je armen, de lippen worden blauw, het lijkt alsof je kind stikt.

Voor de ouders en andere volwassenen is het angstaanjagend. Voor je kind is het veel minder erg. Huilkrampen hebben immers geen schadelijke gevolgen; je kindje kan er niet aan sterven of in zuurstofnood geraken.

Getuigenissen: mama's over huilkrampen

  • "Mijn kindje viel nog nooit flauw," vertelt Inneke, mama van de 2-jarige Lucas, "maar hij vergeet heel regelmatig te ademen als hij huilt. Dat ziet er erg beangstigend uit. Gelukkig is mijn man dokter en leerde hij me in het gezicht te blazen, waardoor Lucas weer naar adem hapt. Dat was een gouden tip, die elke keer weerk helpt!"
  • De dochter van redactrice Anne valt wel flauw."Ze was nog maar net een paar dagen oud als ze voor het eerst een hysterische huilbui kreeg. Een verpleegster in het ziekenhuis leerde me haar op de zij te draaien en rustig op haar rugje te kloppen. Nooit, maar dan ook nooit mocht ik de baby schudden, vertelde ze.

Gelukkig had ik die raad in het achterhoofd als mijn dochtertje 8 maanden later flauw viel tijdens een huilbui. Het was bijzonder eng, maar ik bleef kalm, draaide haar en klopte op haar rugje. Ze kwam bij en alles was weer in orde. Al bleef mama met grote schrik achter!"

Huilkrampen, ademnood, flauwvallen

Als ouder schrik je ontzettend als je baby of kleuter bij het huilen vergeet te ademen, blauw wordt of flauwvalt. Wij geven je alvast enkele tips van de kinderarts:

  • Kleine baby's kunenn hysterisch huilen door angst of pijn. Vergeten ze te ademen in hun huilbui, probeer hen dan af te leiden. Zachtjes in het gezicht blazen, kan al voldoende zijn om weer naar adem te happen.
  • Reageer niet panisch. Schud nooit je kind! Ook niet als het flauwvalt. Draai je kind op de zij en klop zachtjes op de rug. Herhaal de naam van je kind.
  • Wees bewust dat je kind leert van jouw reactie en het "adem inhouden" kan gaan gebruiken als truc om zijn of haar zin te krijgen als ze ouder worden. Heel wat kleuters - tot 4 jaar - houden hun adem in tot ze flauwvallen om van mama of papa te krijgen wat ze willen. Niet toegeven, blijft hier de boodschap!
  • Verwittig babysitters en andere oppasdiensten. Vertel hen wat ze kunnen doen en maak hen duidelijk je kind nooit door elkaar te schudden.
Ontdek nu in onze shop !
Avril
Gezicht & lichaamscrème
4.45
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
Avril
Gezicht & lichaamscrème
4.45
Kopen
67%
Urtekram
Tandpasta kinderen tutti frutti
4.69
Kopen
Nuby
Tandgel
4.03
Kopen
En nog meer ...
Gezondheid van de baby