Babyboom
Babyboom
Baby

Alles over vaste voeding

2 min
Voeding
Baby

Alles over vaste voeding

2 min
Éveil, Santé

Wanneer begin je met vaste voeding?

Je baby groeit als kool en is bijna zes maanden oud. Hij staat voor een grote ontdekking … Het is tijd om van uitsluitend melkvoeding over te stappen op meer vaste voeding. Let erop dat je die overgang geleidelijk aan laat verlopen.

Hoe weet je of je baby er klaar voor is? Let op bepaalde signalen. Als je baby zelfstandig rechtop begint te zitten, voorwerpen in zijn mondje steekt en vooral het eten van de 'grote mensen' naar binnen probeert te spelen, dan is hij er zeker klaar voor! Dit is het moment om je baby mee aan tafel te laten zitten wanneer de rest van het gezin eet. Op hetzelfde moment aan tafel gaan, is belangrijk om hem aan te zetten tot eten. Weigert je baby zijn eerste lepeltjes? Wees dan geduldig en geef niet op. Dring niet aan, maar probeer het een andere dag nog eens.

De kennismaking met fruit en groenten

Je baby is oud genoeg voor zijn eerste hapjes. Het ideale moment om naast melkvoeding ook fruit en groenten te introduceren! Deze bronnen van vitaminen, mineralen en vezels geven hem alles wat hij nodig heeft voor een optimale groei. Enkele tips?
 

  • Mix de bereiding goed om te voorkomen dat er grote brokken in zijn hapje zitten.
  • Begin met de zoetste groenten, zoals wortel, pompoen en zoete aardappel. Introduceer daarna groenten zoals courgette, sperziebonen en erwten. Pas dan start je met spinazie, kolen, broccoli ...
  • Ga op dezelfde manier te werk met fruit. Maak een moes van appel, peer, banaan, pruim of gekookte perzik.
  • Bied één groente- of fruitsoort per keer aan en wacht enkele dagen voor je je kind iets nieuws voorschotelt. Je baby heeft die tijd nodig om aan nieuwe voeding te wennen.
  • Zodra je baby al deze nieuwe smaken heeft geproefd, kun je ze beginnen te mengen.
  • Gebruik een plastic lepeltje, want dat is zachter dan een metalen exemplaar. 
  • Gebruik geen suiker of zout in zelfbereide maaltijden.
  • Roer één theelepel olie of een klontje boter door de puree. Baby's hebben voor de ontwikkeling van hun zenuwstelsel namelijk veel vetten nodig.
  • Wacht twaalf maanden met sterk allergene voeding zoals kiwi, selderij, pindanoten of schaaldieren.

Daarna begin je met zetmeelhoudende voeding, vlees, vis of eieren. Overhaast niets en laat je kind deze nieuwe smaken op zijn eigen ritme ontdekken!

Voor meer informatie, bezoek op de Facebookpagina.

 

Dit artikel vervangt in geen enkel geval het advies van een geneesheer of gezondheidsdeskundige. Raadpleeg bij twijfel je huisarts of een kinderarts.

Ontdek nu in onze shop !
Bambix
Rijst groeidrink 1-3 jaar 6x1L
13.50
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
Bambix
Rijst groeidrink 1-3 jaar 6x1L
13.50
Kopen
MAM
2 in1 elektrische borstkolf en handkolf
99.00
Kopen
67%
Good Gout
Artisjok, pastinaak, pasta & parmesaan
2.98
Kopen
En nog meer ...
Voeding