Babyboom
Babyboom
Baby

Het tijd is voor diversiteit

3 min
Voeding
Baby

Het tijd is voor diversiteit

3 min
Éveil, Santé
De kennismaking met nieuwe producten moet geleidelijk aan gebeuren, in kleine dosissen en volgens het ritme van je kind. Vergeet niet dat je baby een echt leerproces doormaakt. In enkele weken tijd ontdekt hij een wereld van nieuwe smaken, geuren en texturen.

Op aanraden van je arts zal je vanaf 6 maanden het menu van je kind beginnen uit te breiden, voedingsdiversificatie heet dat in geleerde termen. Deze fase, waarin je kleine dreumes andere voeding leert kennen dan melk, vraagt een geduldige, zachte aanpak. De kennismaking met nieuwe producten moet geleidelijk aan gebeuren, in kleine dosissen en volgens het ritme van je kind. Vergeet niet dat je baby een echt leerproces doormaakt. In enkele weken tijd ontdekt hij een wereld van nieuwe smaken, geuren en texturen. Dat terwijl zijn spijsvertering nog niet volledig ontwikkeld is. Redenen te over dus om je tijd te nemen, tot niets te dwingen, maar gewoon te blijven proberen.

 

Waarom wachten tot 6 maanden ?

Vroeger raadde men aan de voeding van een baby al na 4 maanden uit te breiden. Onder andere om de volgende redenen werd die omschakeling uitgesteld tot 6 maanden:

  • Tot 6 maanden dekt borstvoeding of eersteleeftijdsmelk probleemloos alle voedingsbehoeften van de baby. Vanaf 6 maanden begint een kindje sterk te groeien, meer te bewegen en is melk alleen niet meer voldoende;
  • Vóór de 6de maand zijn baby’s fysiek nog niet in staat om een ietwat vastere voeding te eten: hun motoriek is nog onvoldoende ontwikkeld. Pas na 6 maanden leren ze goed te kauwen en te slikken zonder zich te verslikken;
  • Studies tonen aan dat hoe langer kinderen melk krijgen, hoe minder risico ze lopen om allergieën te ontwikkelen (vooral als ‘het in de familie zit’, als een van beide ouders, een broer of zus allergisch is);
  • Tot slot beleeft een baby pas vanaf 6 maanden echt plezier aan de vele nieuwe smaaksensaties. Hij is geboeid door alles wat zich rondom hem afspeelt en toont bijzonder veel interesse voor de maaltijd .

Hoe pak je het aan?

Er bestaan geen algemene richtlijnen om je kind in te leiden in de wereld van de smaken… Alles hangt af van je baby, jouw keuzes, jouw aanpak. Enkele tips kunnen je helpen om deze fase vlotjes en stressloos te laten verlopen.

 

Elke baby is anders

Laat je niet gek maken door de mening of verhalen van vriendinnen, je buurvrouw of je eigen mama… want elke baby is anders. Sommige baby’s zijn van bij de eerste lepel gewonnen, andere trekken gekke bekken en doen er langer over om aan de nieuwe voeding te wennen. Reageert jouw baby op de laatste manier, is dat geen ramp: blijf gewoon moedermelk of flesvoeding geven en laat hem stapje voor stapje kennismaken met de nieuwe voeding. De omschakeling is in de eerste plaats immers een kwestie van wennen.

 

Dwingen heeft geen zin

Word niet boos als je baby ergens zijn neusje voor ophaalt. De enige manier om deze fase tot een goed eind te brengen, is zijn smaken, ritme en voorkeuren te respecteren en te beginnen met één lepeltje… dan nog een… en nog een… Weigert hij, dring dan niet aan. Maar geef ook niet te snel op! Probeer enkele dagen later nog eens, wie weet reageert hij volledig anders. Het is ook belangrijk er een goed moment uit te kiezen. Een lastige, hongerige baby zal bv. vooral smachten naar vertrouwde, troostende voeding. Geef hem op zo’n moment de borst of het flesje tot het hongergevoel is weggeëbd en probeer dan met een lepeltje van de ‘nieuwe’ voeding.

 

Alles op zijn tijd

Verander niet van vandaag op morgen het volledige menu van je kind. Ga stapsgewijs te werk, verandering na verandering, ingrediënt na ingrediënt. Elke nieuwe smaak, elke nieuwe structuur (vast, halfzacht of vloeibaar), elke drinkbeker of lepel vraagt om een aanpassing.

 

Fruit of groenten?

Weet dat de mens sowieso een suikerliefhebber is en dat je baby dan ook met veel plezier zijn eerste fruitpapje zal opsmikkelen. Groenten kunnen door hun bittere smaak en hun geur in het begin vaak op heel wat minder succes rekenen. En het ene kind is daar al gevoeliger voor dan het andere. Maar een 6 maanden oude baby is normaal gezien verlekkerd op al dat nieuws en zal na enkele pogingen wel wennen aan het fenomeen ‘groente’ en, wie weet, er zelfs plezier aan beleven (ook met de vingers). In bepaalde gevallen (risico op allergie, oprispingen,…) zal je arts aanraden om te starten met groenten en pas dan geleidelijk aan met fruit te beginnen.

Ontdek nu in onze shop !
Good Gout
Mango 10x
13.68
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
Good Gout
Mango 10x
13.68
Kopen
Nestle
Baby Fruit Appel Banaan
5.60
Kopen
Sienna & Friends
Mijn Allereerste Kruidenmix
4.04
Kopen
En nog meer ...
Voeding