Babyboom
Babyboom
Baby

Nieuwe texturen en smaken: als baby overschakelt op het lepeltje

5 min
Voeding
Baby

Nieuwe texturen en smaken: als baby overschakelt op het lepeltje

5 min
Éveil, Santé
Tot de leeftijd van 4 maanden heeft je kleintje uitsluitend melk gedronken. Hoewel melk de basis van zijn voeding blijft tot de leeftijd van 6 maanden zal baby geleidelijk meer openstaan voor nieuwe voedingsmiddelen en nieuwe smaken. Voortaan staan ook zetmeelhoudende producten, fruit en groenten op het menu.

Baby’s spijsverteringsstelsel blijft zich voort ontwikkelen en vanaf 4 maanden is je kleintje fysiek in staat nieuwe voedingsmiddelen op te nemen. Je kan nu meer variatie brengen in zijn voeding en experimenteren met de eerste lepelhapjes.

Ga echter niet overhaast tewerk, maar met kleine pasjes. Mogelijk is zelfs een proces van trial and error de enige goede methode. Baby heeft immers tijd nodig om te wennen aan de nieuwe voeding en zonder tegensputteren een paar lepeltjes groente- of fruitpap te accepteren.

Granen op baby’s menu

Om je kleintje niet te forceren, kan je eerst een kleine hoeveelheid babygranen aan het ochtend- of avondflesje toevoegen. Vaak wordt gedacht dat granen je baby te snel een verzadigd gevoel geven, maar niets is minder waar. Meer zelfs: granen en zetmeelrijke voedingsmiddelen vormen juist de basis voor een evenwichtige voeding.

Om je kindje van bij het begin goede eetgewoonten aan te leren, kies je best voor babygranen zonder toegevoegde suikers of aroma's, die voor baby’s jonger dan 4 maanden ook glutenvrij moeten zijn. Zo voorkom je dat je kleintje mogelijk een intolerantie hiervoor ontwikkelt. Babygranen op basis van tarwe, gerst, rogge en haver worden daarom pas na vier maanden en geleidelijk aan op het menu gezet.

Tot slot bieden babygranen een handig alternatief voor andere zetmeelrijke voedingsmiddelen als je de textuur van je compote of puree wil verbeteren. 

Wat eerst: groenten of fruit? 

Dat maakt niet uit. Voor baby’s eerste lepelhapjes mag je zowel groenten als fruit gebruiken. Biedt echter nooit meer dan één soort groente of fruit tegelijk aan zodat eventuele intoleranties opgespoord kunnen worden. Eenmaal baby vertrouwd is met een lepel zal hij  zijn favoriete smaken wel duidelijk te kennen geven.

Of je nu een groentepuree of fruitpapje wil maken, het stomen van groenten en fruit verdient de voorkeur omdat op deze wijze alle vitaminen en mineralen bewaard blijven. 

Over het algemeen is het een goed idee om te starten met nieuwe voeding door een fruitpapje in plaats van borstvoeding bij wijze van vieruurtje te geven. Op dit moment van de dag is je kindje immers vaak goedgezind en de zoete smaak van fruit zal de motivering enkel groter maken. 

Als je wil starten met een groentepapje, kan je dit aantrekkelijker maken met:

  • een kleine hoeveelheid vet: plantaardige olie (koolzaad, olijfolie...), boter, room...,
  • zetmeelrijke voeding zoals aardappelen of granen voor een aangename textuur,
  • zachte specerijen of kruiden, weliswaar geen zout, zodat baby verschillende smaken leert kennen.

Enkele tips voor de eerste babyhapjes vind je bij:

Een lepel is maar een raar ding! 

Naast nieuwe voedingsmiddelen is ook het eten met een lepel een volledig nieuwe ervaring voor je kleintje. Het is borst- of flesvoeding gewend en zal zijn zuigreflex moeten aanpassen. Het gebruik van een kleine siliconenlepel voor zuigelingen kan hierbij helpen.

Baby weigert de lepel? Hij lijkt niet van groenten te houden? Het heeft geen zin je hierover ongerust te maken, of erger nog, boos te worden op je kindje. Met kalmte, geduld en kleine porties zal het zich uiteindelijk deze nieuwe manier van eten eigen maken. Je kan ook groenten introduceren in de vorm van soep die je aan zijn flesje toevoegt. Sommige studies hebben overigens aangetoond dat eenzelfde voedingsmiddel tot 8 keer opnieuw moet worden aangeboden voordat het wordt geaccepteerd.

Zolang baby tot de leeftijd van 6 maanden genoeg melk drinkt, hoef je je in ieder geval niet ongerust te maken.

Ga je voor huisgemaakte hapjes of verkies je kant-en-klare hapjes?

Huisbereide maaltijden of potjesvoeding; elk gezin kiest zijn eigen formule. Eigen voorkeuren en de situatie van je gezin (het al dan niet uit huis werken en inschakelen van een crèche) bepalen de keuzes die gemaakt worden, samen met de tijd waarover je beschikt om baby's maaltijd te bereiden. 

Huisbereide fruit- en groentepapjes bieden het voordeel dat je zelf kan kiezen welk fruit en welke groenten je hiervoor gebruikt. Bovendien is het een prettig gevoel ‘een hapje vol vitaminen’ voor je baby te kunnen bereiden. Sommige ouders vinden het belangrijk dat ze zelf een weloverwogen keuze kunnen maken van de ingrediënten die ze aan hun kindje aanbieden, zodat het natuurlijke smaken leert kennen. Zelfbereide maaltijden zijn 2 tot 5 dagen houdbaar in de koelkast en kunnen perfect worden ingevroren. Let wel op dat je een ontdooide maaltijd nooit opnieuw invriest!

Potjesvoeding van haar kant is altijd handig. Ze is evenwichtig samengesteld, aangepast aan de leeftijd van je baby en voorziet in alle voedingsbehoeften. De ingrediënten zijn perfect gedoseerd en de samenstelling wordt gecontroleerd door diëtisten, die hierbij zeer strenge normen volgen. De potjes zijn gesteriliseerd en vacuüm verpakt, kunnen buiten de koelkast worden bewaard en zijn overal gemakkelijk mee naartoe te nemen. De liefhebbers van natuurlijke voeding en bioproducten worden hierbij niet vergeten: ook zij vinden gemakkelijk hun gading binnen het brede aanbod.

Voor welke formule je ook kiest, het is aangewezen om slechts een soort fruit of groenten tegelijkertijd te introduceren, zodat je kindje ze duidelijk leert herkennen.

Dit artikel werd geschreven in samenwerking met Nestlé Baby&Me.

Educatief materiaal bestemd voor ouders. Belangrijke informatie: De beste manier om een baby te voeden is door borstvoeding te geven, omdat moedermelk ideaal uitgebalanceerde voeding is, je baby tegen ziektes beschermt en ook nog andere voordelen voor zowel de baby als de moeder biedt. Wij adviseren om het consultatiebureau of een arts te raadplegen bij het maken van de keuze hoe je jouw baby voedt. Moeders zouden ook voorlichting moeten krijgen over de voorbereiding op borstvoeding en de manier waarop zij het geven van borstvoeding kunnen voortzetten. Als je kiest om borstvoeding te geven, is het belangrijk om gezond en gebalanceerd te eten. Flesvoeding is bedoeld om moedermelk te vervangen wanneer moeders ervoor kiezen geen borstvoeding te geven of om andere redenen waardoor ze niet in staat zijn om dat te doen. Een besluit om geen borstvoeding te geven of om gedeeltelijke flesvoeding te introduceren, zal de productie van moedermelk verminderen. Het is moeilijk om terug te komen op je beslissing om geen borstvoeding meer te geven. Borstvoeding is de meest economische voeding. Wanneer toch wordt besloten om flesvoeding te geven is het belangrijk om dit te bereiden en te bewaren volgens de instructies op het etiket, om zo risico’s voor de gezondheid van je baby te voorkomen. Met vriendelijke groeten, Nestlé Babyvoeding.

Ontdek nu in onze shop !
Naturnes
NutriPops Gepofte Granen Tomaat 5x
11.24
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
Naturnes
NutriPops Gepofte Granen Tomaat 5x
11.24
Kopen
Naturnes
NutriPops Gepofte Granen Wortel 5x
11.24
Kopen
Naturnes
Plantaardig Appel Ananas kokosmelk 4x90g
4.06
Kopen
En nog meer ...
Voeding