Babyboom
Babyboom
Baby

Uw baby voeden met 5 maanden

3 min
Voeding
Baby

Uw baby voeden met 5 maanden

3 min
Éveil, Santé
Al 5 maanden oud en je ziet je baby dag na dag vooruitgaan. Als dat nog niet het geval is, zal uw baby in de komende weken een nieuwe fase in zijn leven bereiken. Het is tijd voor voedseldiversificatie. Dit is het begin van een avontuur rijk aan ontdekkingen voor baby. Wat jou betreft, het is tijd om na te denken over de organisatie van zijn volgende maaltijden.

De nadering van 6 maanden markeert het begin van de voedseldiversificatie. Dit kan beginnen aan het eind van de 4e maand als uw baby er klaar voor lijkt. Op 5 maanden begint het ritme van de maaltijden van uw baby zich te zetten, of hij nu flesvoeding of borstvoeding krijgt. Hij begint zich te oriënteren en eist zijn maaltijden op regelmatige tijden.

Als u al begonnen bent met het diversifiëren van uw voeding, ga dan door met het zeer geleidelijk verhogen van de hoeveelheid groenten en fruit. De richtlijn is altijd dezelfde: 1 groente of fruit per keer en regelmatig variëren. Onthoud dat elke baby zich in zijn eigen tempo ontwikkelt. Het kan langer duren dan bij andere baby's voordat ze bepaalde voeding accepteren.

U bent nog niet begonnen met het diversifiëren van uw voeding: geen probleem. Nogmaals, elke baby beweegt op zijn eigen tempo. Als uw baby interesse toont in wat u eet, is het misschien het juiste moment om te beginnen. Aarzel niet om met uw kinderarts te praten.

Wat is het menu voor een 5-maanden oude baby?

  • Melk

Melk speelt nog steeds een belangrijke rol in de voeding van baby's. Het is het hoofdvoedsel. Als u uw baby borstvoeding geeft en het gaat goed voor u en uw baby, aarzel dan niet om door te gaan. Naast de sterke band die wordt opgebouwd, zorgt uw melk ervoor dat perfect aan alle voedingsbehoeften van uw baby wordt voldaan. Als je baby flesvoeding krijgt, blijf dan eerste melk gebruiken. Dit is de melk die geschikt is voor uw baby tot hij 6 maanden oud is. 

Met de introductie van fruit en groenten in de voeding van uw baby, zal zijn melkinname aanzienlijk afnemen.

  • Groenten

De meeste groenten kunnen aan het begin van het voedingsproces worden aangeboden. Kies om te beginnen groenten die niet erg smakelijk en licht verteerbaar zijn. Courgettes, broccoli, rode bieten, aubergines en muskaatpompoenen zijn ideaal. Vermijd groenten die te vezelrijk zijn, zoals bloemkool, schorseneren of preibladeren. Deze groenten zijn niet geschikt voor het spijsverteringsstelsel van baby's. 

Wat de hoeveelheid betreft, is het aan u om u aan te passen aan de eetlust van baby voor deze nieuwe smaken. Er is geen vaste hoeveelheid, maar zorg ervoor dat u niet meer dan ongeveer 120 g per dag eet.

  • Fruit

Net als groenten, kan baby al veel fruit eten. Geef de voorkeur aan seizoensgebonden en rijp fruit om de smaakpapillen van baby te verwennen. Ze zijn rijk aan vitaminen, mineralen en antioxidanten. Vermijd noten in hun geheel. Fruit zoals walnoten, amandelen en hazelnoten kunnen ertoe leiden dat uw baby zich erin verslikt. Noten kunnen ook allergieën veroorzaken.

U kunt uw baby tot ongeveer 120 g fruit per dag geven.

Een dag op het bord van een 5 maanden oude baby

  • Goedemorgen:

Borstvoeding of flesvoeding van 180-240 ml zuigelingenmelk

  • Lunchtijd:

Geef borst- of flesvoeding in de vorm van 180-240 ml zuigelingenmelk. U kunt zijn maaltijd aanvullen met een paar lepels groentemix. Afhankelijk van de eetlust van uw baby kunt u de hoeveelheid groenten aanpassen tot een maximum van 120 g per dag.

  • Snacken

Borstvoeding of flesje van 180-240 ml zuigelingenmelk. Aarzel niet om een paar lepeltjes fruitsalade aan te bieden als uw baby nog honger heeft. U kunt uw baby tot 120 g fruitmix per dag geven.

  • Avond 

Borstvoeding of flesvoeding van 180-240 ml zuigelingenmelk.

Ontdek nu in onze shop !
Babybio
Wortel, Pompoen & Forel (vanaf 8 maanden)
3.56
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
Babybio
Wortel, Pompoen & Forel (vanaf 8 maanden)
3.56
Kopen
Good Gout
Aardbei, banaan 10x
13.68
Kopen
Sienna & Friends
Mini Grissini
0.95
Kopen
En nog meer ...
Voeding