Babyboom
Babyboom
Baby

Baby en uw huisdieren

2 min
Gezondheid van de baby, Hygiëne
Baby

Baby en uw huisdieren

2 min
Éveil, Santé
Als u huisdieren hebt, kan de komst van baby heel wat gewoonten veranderen. Maar met een beetje organisatie zullen baby en de dieren prima met elkaar opschieten.

Alle artsen kunnen je bevestigen dat een huisdier voor een kind een belangrijke rol kan spelen in zijn emotionele ontwikkeling. Het kan een trouwe speelkameraad zijn en een geduldig luisterend oor, waaraan het kind al zijn kleine probleempjes kan toevertrouwen. De meest populaire huisdieren bij kinderen zijn honden, gevolgd door vissen en dan katten.

 

Wat zeggen de dokters ?

Een huisdier brengt uiteraard meer poetswerk met zich mee. Je moet geregeld stofzuigen om het haar dat het dier constant verliest de baas te blijven. Daarnaast kunnen huisdieren dragers zijn van allerlei parasieten, zelfs in een huis dat regelmatig grondig wordt gepoetst. Er zijn enkele elementaire regels die je in acht moet nemen. Honden of katten hebben dikwijls last van luizen, vlooien of teken. Hoewel die in principe niet echt gevaarlijk zijn voor de mens, kunnen zij toch knap vervelend zijn. Hou dit dus goed in de gaten en aarzel niet om je huisdier eventueel preventief te behandelen.

 

Ook een huisdier moet worden opgevoed

Laat een baby nooit alleen met een huisdier, zelfs al vertrouw je het volledig. Agressieve reacties zijn niet te voorzien. Wees dus steeds op je hoede. Laat je hond of kat nooit in het bed van je baby slapen; laat een huisdier nooit meeeten aan tafel.

As je kind allergisch is zijn huisdieren strikt verboden

Pluimen en dierenhaar zijn ten strengste af te raden in geval van allergieën. Haal dus geen dieren in huis en als je al een huisdier hebt bij de geboorte van je baby, en deze blijkt allergieën te ontwikkelen tegen dat huisdier (je arts kan dit nauwkeurig laten vaststellen), dan moet je er afscheid van nemen.

Als u huisdieren hebt, kan de komst van baby heel wat gewoonten veranderen. Maar met een beetje organisatie zullen baby en de dieren prima met elkaar opschieten.

 

De eerste dag samen

Wanneer u met baby thuiskomt, laat u uw huisdier rustig kennismaken met de nieuwkomer. Snuffelen mag. Als uw hond onstuimig is, houdt u hem best aan de leiband, zodat hij niet op baby springt. Maar belet hem niet om zijn nieuwe baasje te leren kennen.

Als de hond gromt of de kat blaast, reageert u onmiddellijk met een luid “NEE!” en brengt u het dier even naar een ander kamer, zodat het tot rust kan komen. Agressief gedrag is nooit aanvaardbaar en mag in geen geval getolereerd worden, maar wees niet brutaal. Het dier moet begrijpen dat u alleen positief op hem reageert als hij dat ook tegenover baby doet.

 

En later…

Poezen verliezen hun belangstelling voor de nieuwkomer meestal vlug. Let er alleen op dat de kat niet in baby’s kamer binnen kan.

Stel uw hond gerust door u net als vroeger tegenover hem te gedragen. Laat hem nooit alleen met uw kleintje. Een hond is nieuwsgierig van aard en het is niet ondenkbaar dat hij baby zou willen uitnodigen om met hem te spelen. Na enkele weken zal hij zijn plaats in huis teruggevonden hebben.

Ten slotte moet u baby leren om op de juiste manier met dieren om te gaan en ze niet vast te grijpen. Op die manier kan er een mooie vriendschap opbloeien die nog vele jaren zal duren.

Ontdek nu in onze shop !
94%
Pampers
Harmonie Maxi Maat 3
18.61
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
94%
Pampers
Harmonie Maxi Maat 3
18.61
Kopen
Babyboom
Geschenkpakket 4-10 maanden - Nederlands
0.00
Kopen
Pampers
Harmonie Mega Cube Maat 1
15.99
Kopen