Blijf geduldig tijdens deze overgang. Het heeft geen zin om je baby te dwingen zijn bordje leeg te eten. Je zult hem alleen maar boos maken. Als de eerste poging eindigt in een duidelijke njet, probeer je het een paar dagen later gewoon nog eens. Er wordt weleens gezegd dat je nieuwe voeding gemiddeld tien keer moet aanbieden voor je baby ze aanvaardt en er misschien wel verzot op raakt.
Roer om te beginnen een klein beetje groenten door een grotere hoeveelheid aardappelpuree. Verhoog de verhouding groenten geleidelijk aan. Zo kan je baby rustig wennen aan deze nieuwe smaken.
Groenten introduceren gaat gemakkelijker als je ze niet zomaar stoomt of puur natuur geeft. Kook de groenten tot ze een textuur hebben waar je baby van houdt. De natuur verwent ons met groenten in diverse kleuren, maar ook met tal van smaakmakers. Varieer dus en breng je bereidingen op smaak!
Denk ook eens aan soep, puree of kleurrijke smoothies. Kinderen houden doorgaans van zachte texturen. Warm in de winter of koud in de zomer … Probeer gerust van alles uit!
De meeste kinderen houden van groenten met een zoete smaak, zoals wortel, zoete aardappel, pompoen, tomaat of erwten. Verwerk deze groenten dus gerust regelmatig in je maaltijden. Ze zitten vol vitaminen en voedingsstoffen!
Combineer ze met voeding waar je kind van houdt om hem zin te geven deze nieuwe gerechtjes te proeven. Wat gruyère op zijn gegratineerde bloemkool of enkele hamblokjes op zijn wortelpuree kunnen zijn aandacht afleiden van die 'enge' groenten …
Heb je er al eens aan gedacht moeilijke groenten in baby's gerechten te 'verstoppen'? Niets beter dan hem groenten te geven zonder dat hij het beseft! Rasp een courgette en verwerk die in een quiche, maak tomatensaus met uien en paprika, vorm koekjes van geraspte wortelen en courgettes die je nadien bakt in de pan … En wat dacht je van hartige cakes en madeleines? Of een soufflé met wortelen! Dat zal zoveel beter smaken dan gestoomde wortelen! Rooster of frituur courgettes om in een lekker sausje te dopen.
Gebruik je fantasie om speelse en kleurrijke bordjes te maken. Schep wat puree op een bord, leg er twee zwarte olijven op voor de ogen, een kerstomaat voor de neus en een reepje gruyère voor de mond! Deze grappige clown zal zeker in de smaak vallen bij je kind en de aandacht afleiden van de groenten die eronder verstopt zitten. Een vrolijk bordje zal zoveel meer gesmaakt worden!
Om je kind warm te maken voor groenten, gaat er niets boven een wandelingetje naar de markt. Het zal zich vergapen aan de explosie van kleuren en geuren in de kraampjes. Laat je kindje ze aanraken en ruiken, en indien mogelijk zelfs proeven. Vertel je kleintje ook hoe ze groeien en waar ze vandaan komen. Als je een kind al op jonge leeftijd enthousiast kunt maken voor groenten, zal proeven veel vlotter gaan!
Een ander idee is je kleintje vragen om te helpen met koken. Geef hem taakjes die bij zijn leeftijd passen: peterselie gaan knippen in de tuin, de sla wassen, de aardappelen met een klein mesje in stukjes snijden, de bereiding voor de quiche mengen met de garde … Door hem te laten helpen zal hij trots zijn op wat hij heeft gemaakt en veel liever willen proeven!
Voor meer inlichtingen, bezoek op Candia's Facebookpagina.
Dit artikel vervangt in geen enkel geval het advies van een geneesheer of gezondheidsdeskundige. Raadpleeg bij twijfel je huisarts of een kinderarts.