Babyboom
Babyboom
Baby

Babyvoeding: starten met fruit of groente?

2 min
Voeding
Baby

Babyvoeding: starten met fruit of groente?

2 min
Éveil, Santé
Je baby krijgt voor het eerst brei. Kies je dan voor groente of fruit?

De eerste 6 maanden heeft een baby voldoende aan borstvoeding of een volledige zuigelingenvoeding. Als je baby klaar is voor bijvoeding laat je kindje dit weten door smakkende geluidjes te maken, alles in zijn mondje te stoppen en veel belangstelling te tonen voor eten en drinken. De babyvoedingsproducenten beweren dat je hun babyvoeding vanaf 4 maanden aan je baby kan aanbieden.

Volgens Kind & Gezin en de babyvoedingsproducenten maakt het niet uit of je baby dan start met fruit of groente. Nochtans denken ze daar in heel wat andere culturen - zelfs in onze directe buurlanden - anders over! Wij geven je hun zicht op de vraag: starten met fruit-of goentepuree?

In heel wat andere culturen en in onze directe buurlanden raden kinderartsen en vroedvrouwen aan te starten met groentepuree in plaats van fruitpuree. De redenen zijn begrijpelijk en interessant om even over na te denken. Toch moet je uiteindelijk zelf, als moeder, beslissen wat jij voor jouw kind belangrijk vindt. Er is immers geen wetenschappelijk bewijs dat starten met groente beter zou zijn als starten met fruit.

- In fruit zitten veel meer natuurlijke suikers. Suiker kan zoetgewenning veroorzaken. Je kindje went snel aan de gesuikerde smaak en zal later minder graag groente eten omdat deze smaak vaak bitterder en minder uitgesproken is.

- Met fruit heb je een groter risico een allergie uitlokken dan met groente. Er zijn weinig - zeer weinig - groenten die een allergische reactie kunnen uitlokken, maar er zijn erg veel fruitsoorten die een allergie in de hand kunnen werken. Begin met milde groenten als aardappelen, venkel, pompoen, broccoli en zucchini; die zijn niet zo bitter van smaak. Je zal merken dat kinderen die flessenvoeding kregen sneller overschakelen naar groente als bijvoeding dan kinderen die borstvoeding kregen. Dat wordt veroorzaakt door het feit dat borstvoedingsmelk vaak zoet van smaak is, terwijl melkpoeder eerder bitter van smaak is.

- Tenslotte geldt de keuze voor groente als bijvoeding zeker voor kinderen die vaak last hebben van krampen of vaak huilen. Zuren in het fruit veroorzaken een nieuwe vorm van krampen, een nadeel wat je bij groentepuree niet hebt.

Ontdek nu in onze shop !
Bambix
Rijst groeidrink 1-3 jaar 6x1L
13.50
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
Bambix
Rijst groeidrink 1-3 jaar 6x1L
13.50
Kopen
MAM
2 in1 elektrische borstkolf en handkolf
99.00
Kopen
67%
Good Gout
Artisjok, pastinaak, pasta & parmesaan
2.98
Kopen
En nog meer ...
Voeding