Babyboom
Babyboom
Baby

Babyvoeding: van melk tot voedingsdiversificatie

2 min
Voeding
Baby

Babyvoeding: van melk tot voedingsdiversificatie

2 min
Éveil, Santé
De basiscomponenten van babyvoeding zijn: melk, water, fruit- en groentenpapjes. Tijdens zijn eerste levensmaanden zal je baby uitsluitend melk drinken. Daarna zal je kleintje van ontdekking naar ontdekking gaan en zo zijn smaakpalet verrijken.

Melk vóór elke andere voeding

Voor een pasgeboren baby gaat er niets boven moedermelk. Borstvoeding is ideaal omdat het alle voedingsstoffen bevat die je baby nodig heeft voor zijn groei en ontwikkeling. Moedermelk bevat eiwitten, vetten, minerale zouten en allerlei vitamines (behalve vitamines K en D) en antistoffen om het immuunsysteem van je baby te versterken.

Borstvoeding is echter niet altijd mogelijk. In dat geval wordt melk aanbevolen waarvan de samenstelling en voedingswaarden heel dicht bij die van moedermelk liggen. Eerste leeftijdsmelk is geschikt voor baby's tot de leeftijd van 6 maanden. Tweede leeftijdsmelk, ook wel opvolgmelk genoemd, is aanbevolen voor baby’s tot de leeftijd van 12 maanden.

Elke baby is anders, vooral tijdens de eerste levensmaanden wanneer je baby nog geen vast voedingsritme heeft. De zuigbehoeften van baby’s variëren ook van kind tot kind. Hoeveel flesvoeding je baby nodig heeft, hangt onder andere af van zijn gewicht en lengte. Weet dat een baby voor elke kilo lichaamsgewicht ongeveer 150 ml melkvoeding per dag nodig heeft.

Het consultatiebureau of je kinderarts bepaalt de hoeveelheid voeding die jouw kindje nodig heeft. Je kunt het volgende voedingsschema als leidraad gebruiken.

De eerste hapjes (4-6 maanden)

Van 4 flessen naar 4 vaste maaltijden per dag gaan, is een lange weg voor een baby! Maar die voedingsdiversificatie wordt geleidelijk aan gedaan vanaf de leeftijd van 4 maanden. De voeding van je baby zal grote veranderingen ondergaan met de overstap van eerste leeftijdsmelk naar opvolgmelk en vervolgens de introductie van nieuw voedsel tijdens de maaltijden.

Tijdens de middagmaaltijd zijn groenten en fruit het eerste voedsel dat wordt aangeboden. Je kan beginnen met een puree van enkele groenten, zoals courgette, wortel of sperziebonen, en melk. De eerste keer begin je met een enkele eetlepel en vervolgens stap je geleidelijk over op verschillende lepels per maaltijd. Beetje bij beetje kun je na een paar weken je baby ook groenten voor het avondeten aanbieden.

Wanneer de baby vertrouwd is met groenten, kan je beginnen met het introduceren van fruitcompotes. Slechts een lepel om te beginnen. Vergeet niet dat een fles melkvoeding het basisvoedsel van je kleintje blijft. Nutricia heeft verschillende voorbeelden van dagmenu’s samengesteld om je te helpen om een succesvolle overstap te maken. Een handige app om je te helpen bij de overstap van de eerste hapjes naar 3 hoofdmaaltijden per dag, vind je hier!

Water

Krijgt je baby borstvoeding, dan hoeft je geen extra water aan te bieden. Is je baby jonger dan 6 maanden en drinkt hij uitsluitend zuigelingenmelk, dan heeft hij ook tussen zijn flesjes geen water nodig. Heeft je baby bij warm weer een klamme huid en minder volle luiers, geef hem dan een extra flesje melk. Geef alleen water wanneer een arts dit aanbeveelt.

Water wordt slechts aanbevolen vanaf de leeftijd van 6 maanden. Geef je kindje een bekertje water tussen de maaltijden. Zo kan hij de smaak van water ontdekken, terwijl hij goed wordt gehydrateerd. Zorg er ook steeds voor dat je kind naast zijn hapjes zijn dagelijkse dosis melkvoeding krijgt.

Ontdek nu in onze shop !
Bambix
Rijst groeidrink 1-3 jaar 6x1L
13.50
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
Bambix
Rijst groeidrink 1-3 jaar 6x1L
13.50
Kopen
MAM
2 in1 elektrische borstkolf en handkolf
99.00
Kopen
67%
Good Gout
Artisjok, pastinaak, pasta & parmesaan
2.98
Kopen
En nog meer ...
Voeding