Babyboom
Babyboom
Baby

Bekkenbodemtherapie

7 min
Zwangerschap gezondheid
Baby

Bekkenbodemtherapie

7 min
Éveil, Santé
Je bekkenbodem is dat deel van je lichaam dat weinig bekend maar toch zeer belangrijk is... Zoals je misschien al weet is je bekkenbodem een verzameling van spieren en weefsels tussen je schaambeen en je stuitbeen. Dit geheel ondersteunt de organen in dit gebied, waardoor urine- en ontlastingsincontinentie voorkomen wordt en je geen verzakking van de organen krijgt.
Zwangerschap en bevalling stellen de bekkenbodem van vrouwen echter zwaar op de proef. Daarom schrijft de gynaecoloog behandelingssessies voor om je bekkenbodem zijn oorspronkelijke stevigheid terug te geven.

Waarom is bekkenbodemtherapie na zwangerschap zo belangrijk?

Tijdens een zwangerschap wordt je bekkenbodem zwaar belast. Deze laatste draagt en ondersteunt je baarmoeder en laat het bekken daarbij geleidelijk uitzetten. De bekkenbodem speelt ook een centrale rol tijdens de bevalling. Hij rekt zich dan helemaal uit om de baby door te laten. 

Als een knip noodzakelijk is, zal je verzwakte bekkenbodem tijd nodig hebben om te genezen en door therapie dient hij zijn stevigheid en elasticiteit terug te krijgen.

Het is mogelijk de bekkenbodem voor te bereiden met bijvoorbeeld massage-oliën. Deze maken hem soepeler en kunnen zo mogelijk inscheuring voorkomen.

Een verzwakte bekkenbodem kan leiden tot een reeks klachten die zich kunnen ontwikkelen tot ernstige problemen zoals:

  • Urine- en ontlastingsincontinentie,
  • Verzakking van organen,
  • Minder genotservaring bij geslachtsgemeenschap.

Bekkenbodemtherapie beperkt het risico op ernstige problemen en vermindert tegelijkertijd de ongemakken waarmee je na de bevalling af te rekenen krijgt en die het gevolg zijn van verzwakte bekkenbodemspieren.

Wanneer starten met bekkenbodemtherapie?

Bekkenbodemtherapie wordt vaak uitgevoerd in meerdere sessies van 30 minuten. De gynaecoloog zal je tijdens je eerste bezoek na de bevalling een aantal sessies voorschrijven naargelang de noodzaak hiervan in jouw specifiek geval. Idealiter start je met de bekkenbodemtherapie 6 tot 8 weken na de geboorte van je baby, zodat de weefsels de tijd hebben gekregen om goed te genezen. Als je echter een moeilijke postnatale periode hebt doorgemaakt of er gewoon nog niet aan toegekomen bent, kan je dit nog altijd op een later tijdstip doen of een aantal sessies herhalen. Het is immers nooit te laat om je bekkenbodemspieren te verstevigen!

De verschillende methodes van bekkenbodemtherapie 

Er zijn veel verschillende manieren waarop je kan revalideren. Hou bij je keuze steeds rekening met je verwachtingen en met wat voor jou het gemakkelijkst is. Praat erover met je arts, hij zal je helpen de meest geschikte methode voor jou te kiezen.

Sommige methodes vereisen ondersteuning door een professionele zorgverlener terwijl er andere zijn die je alleen en zonder hulp kan uitvoeren. 

Methoden met ondersteuning door een professionele zorgverlener: 

  • Biofeedbacksonde

Deze actieve methode werkt met een sonde die in je vagina wordt geplaatst en elektroden die op je buik worden geplakt. Het systeem controleert de samentrekkingen van je bekkenbodem. De zorgverlener kan de sterkte en de frequentie van deze weeën op een scherm volgen. De biofeedbacksonde helpt je de verschillende spieren van je bekkenbodem te lokaliseren, ze samen te trekken en die samentrekking even aan te houden.

  • Electrostimulatie

Elektrostimulatie is een passieve methode. De elektrostimulator zendt kleine impulsen naar de zenuwen van de bekkenbodemspieren, waardoor de bekkenbodem samentrekt. Deze methode kan gecombineerd worden met de biofeedbackmethode. 

  •  Kennis en beheersing van de bekkenbodem

Met de techniek ‘Kennis en beheersing van de bekkenbodem’ leer je visuele beelden op te roepen in je hoofd (een ophaalbrug, een golf…). Dit moet je helpen om de verzwakte zones weer actief te maken, met name door het koppelen van deze beelden aan de activering van je bekkenbodemspieren. Een speelse en tegelijk leerzame methode om je bekkenbodem te verstevigen. 

  • Manuele methode

De manuele methode wordt uitgevoerd door een professionele zorgverlener. Hij of zij voert een vaginaal ‘toucher’ uit en kan op deze manier de verzwakte spieren opsporen en je begeleiden bij verschillende oefeningen die gericht zijn op het samentrekken van de bekkenbodemspieren. Deze persoon kan ook de methode van ‘kennis en beheersing van de bekkenbodem’ toepassen om je te helpen bij je bekkenbodemtherapie. 

Methoden om je therapie alleen voort te zetten: 

  • Verbonden bekkenbodemsonde

Sommige sondes kunnen worden verbonden met je smartphone, zodat je zonder hulp de biofeedbackmethode bij je thuis kan toepassen. Als je korte dagelijkse oefensessies wilt doen of op vakantie gaat, kan dit een goede manier zijn om je oefeningen voort te zetten.

  • Kegel-oefening

Kegel-oefeningen zijn gemakkelijke oefeningen voor elke dag. Deze oefenreeksen zijn gebaseerd op het samentrekken en ontspannen van je bekkenbodem en worden uitgevoerd met  Kegel-ballen. Ze stimuleren je bekkenbodem door een reflexbeweging op te wekken om de ballen op hun plaats te houden.

Hopelijk ben je nu overtuigd dat bekkenbodemtherapie lang niet zo moeilijk en omslachtig is als je misschien eerst dacht. Het is belangrijk dat je in overleg met je arts de methode kiest die het best bij je past, zodat je niet enkel met de therapie start, maar deze ook tot het einde toe volhoudt.

 

 

Ontdek nu in onze shop !
Femintimate
Kegel Balls
13.90
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
Femintimate
Kegel Balls
13.90
Kopen
MAM
2 in1 elektrische borstkolf en handkolf
115.99
Kopen
67%
Good Gout
Artisjok, pastinaak, pasta & parmesaan
2.98
Kopen