Babyboom
Babyboom
Zwanger

Ingeleide of geplande bevalling: welke verschillen tussen beide?

2 min
Levering
Zwanger

Ingeleide of geplande bevalling: welke verschillen tussen beide?

2 min
Éveil, Santé
Wat houdt een inleiding in?
Dit betekent gewoon dat de bevallingsarbeid kunstmatig op gang gebracht wordt.

Waarom wordt een bevalling ingeleid?

Meestal doet men dit om medische redenen die verband houden met de gezondheid van de baby (vroegtijdig breken van de vliezen, groeiachterstand, overschrijding van de bevallingstermijn, zwangerschapsdiabetes) of die van jou (hoge bloeddruk, zwangerschapsvergiftiging).

 

Hoe gebeurt dit?

Er zijn hier twee situaties mogelijk.

Bij een ‘gunstige’ toestand van de baarmoederhals: je baarmoederhals heeft al een andere vorm aangenomen, d.w.z. dat hij korter geworden is of een kleine verwijding vertoont.

  • Men plaatst een infuus met oxytocine (je moet dit niet onthouden) dat na enkele uren de arbeid zal starten door de baarmoeder te doen samentrekken.
  • Een andere methode is de ballonkatheter. Men brengt een soepele katheter in met aan het uiteinde een ballonnetje dat als het in de baarmoederhals geplaatst is, opgeblazen wordt en druk uitoefent op de hals. We moeten je wel verwittigen dat dit een beetje pijn kan doen.
  • Soms volstaat het om de vliezen te breken om baby aan te zetten de weg naar buiten te zoeken.
  • Een laatste mogelijkheid is dat de arts of vroedvrouw de membranen losmaakt, wat betekent dat de vruchtzak gescheiden wordt van de rand van de baarmoederhals. Deze techniek kan onaangenaam en pijnlijk zijn, maar bijt nog even op je tanden: baby is er bijna!

 

Bij een ‘ongunstige’ toestand van de baarmoederhals: je baarmoederhals is nog niet ‘rijp’, hij blijft lang en gesloten.

De arts of vroedvrouw plaatst onder in je vagina een capsule met prostaglandines die geleidelijk de baarmoederhals zullen voorbereiden en doen rijpen. Op dat moment is het tijd voor het infuus.

 

Wat zijn de risico’s?

Maak je geen zorgen, er zijn niet meer risico's voor je baby dan bij een ‘normale’ bevalling. Wel kan de arbeid langer duren, vooral als de baarmoederhals zich in ongunstige (onrijpe) toestand bevindt en de weeën zijn pijnlijker.

Als de inleiding niet lukt, m.a.w. als de verwijding stagneert of de baarmoederhals zich niet opent, moet een keizersnede worden overwogen.

Wat is het verschil met een geplande bevalling?

Bij een geplande bevalling wordt de start van de arbeid met enkele dagen vervroegd, meestal om organisatorische redenen. Zo ben je zeker dat de hele ploeg aanwezig is die je tijdens je zwangerschap begeleid heeft. Men kan dit overwegen als je ver van de kraamkliniek woont, of als de toekomstige papa veel reist en bij de geboorte aanwezig wil zijn. Deze beslissing moet je nemen in overleg met je arts.

Probeer in ieder geval je zwangerschap te voldragen. Moeder Natuur doet haar werk over het algemeen goed: zoals de appel die wacht totdat hij rijp is vooraleer van de boom te vallen, zo zal je baby, als je hem de keuze laat, pas geboren worden als hij er klaar voor is. 

Ontdek nu in onze shop !
94%
Pampers
Harmonie Maxi Maat 3
18.61
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
94%
Pampers
Harmonie Maxi Maat 3
18.61
Kopen
Moltex
Luiers 3 midi 4-9kg
14.28
Kopen
67%
Nestle
Baby Snack Puffy Puffs Banaan Aardbei
1.89
Kopen
En nog meer ...
Levering