Babyboom
Babyboom
Baby

Baby in de winter: onze tips voor dit seizoen

2 min
Voeding
Baby

Baby in de winter: onze tips voor dit seizoen

2 min
Éveil, Santé
Welke voedingsmiddelen, welke brei helpen je baby in de winter? Zijn er levensmiddelen die je baby helpen tegen verkoudheid en griep?

Je baby in de winter

Welke voedingsmiddelen, welke brei helpen je baby in de winter? Zijn er levensmiddelen die je baby in de winter helpen tegen verkoudheid en griep?

Een onvolgroeid immuunsysteem

Wanneer je lichaam door virussen, bacteriën of microben wordt aangevallen, verdedigt je lichaam zich met een ontstekingsreactie: er worden antistoffen geproduceerd en de afweercellen gaan de geïnfecteerde cellen aanvallen. Het immuunsysteem werkt, waardoor je koorts kan krijgen of je ziek kan voelen.

Het immuunsysteem van je pasgeboren baby is nog in ontwikkeling. Pasgeborenen worden in hun prille leven beschermd tegen infectieziekten door antistoffen die ze krijgen van hun moeder. Het immuunsysteem van je baby zal vanaf de geboorte beginnen groeien door de blootstelling aan ziektekiemen. Het duurt ongeveer drie jaren vooraleer het immuunsysteem volgroeid is.

Is je baby in de winter extra gevoelig voor virussen, bacteriën of microben? Ja!

De darmen: een immuunorgaan

De darmen zijn een heel belangrijk immuunorgaan: ze bevatten 70% van de immuuncellen in het lichaam. De bacteriën die in de darm aanwezig zijn, vormen de darmflora. Ze spelen een overheersende rol in de rijping en ontwikkeling van het immuunsysteem van je kind.

De voeding van je baby - zelfs de brei - kan de darmflora beïnvloeden. Vitamines A, C en D evenals prebiotische vezels zijn waardevol voor een goede werking van het immuunsysteem. Vooral deze vitamines eten we minder in de winter.

Prebiotische vezels

Prebiotica - niet te verwarren met het populaire probiotica - is de verzamelnaam van vezels die de darmflora voeden. Ze stimuleren de groei van de goede bacteriën in de darm.

Moedermelk bevat van nature prebiotische vezels die helpen bij de ontwikkeling van deze goede bacteriën in de darmen en ondersteunen daarmee de groei van het immuunsysteem van je kind. Deze prebiotische vezels werden toegevoegd aan de sommige soorten opvolgmelk (of groeimelk) om zo het effect van de vezels in moedermelk zo goed mogelijk na te bootsen.

Van nature zitten deze vezels in verschillende voedingsmiddelen; vooral in fruit, zoals appels, bananen, bessen, citrusvruchten en kweeperen groenten, zoals artisjok, asperges, knoflook, prei, uien en witloof, volle granen, zoals gerst en haver, peulvruchten zoals linzen en sommige granen zoals tarwe en rogge. Zorg dus dat deze ingrediënten zeker in je babybrei aanwezig zijn!

Ontdek nu in onze shop !
Bambix
Rijst groeidrink 1-3 jaar 6x1L
13.50
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
Bambix
Rijst groeidrink 1-3 jaar 6x1L
13.50
Kopen
MAM
2 in1 elektrische borstkolf en handkolf
99.00
Kopen
67%
Good Gout
Artisjok, pastinaak, pasta & parmesaan
2.98
Kopen
En nog meer ...
Voeding