Babyboom
Babyboom
Kinderwens

Wat is de beste leeftijd voor een 1e kindje?

2 min
Psycho
Kinderwens

Wat is de beste leeftijd voor een 1e kindje?

2 min
Éveil, Santé
Of je nu 20, 30 of 40 jaar bent, er is geen ideale leeftijd om voor het eerst moeder te worden. Je bepaalt zelf hoe groot je kinderwens is en wanneer je er klaar voor bent.

Iedere papa en mama wil immers op de 1ste plaats een goede ouder zijn. De komst van een baby zet iemands hele wereld op zijn kop en veroorzaakt een tsunami van emoties, ongeacht de leeftijd van de ouders.

In onze westerse samenleving is de leeftijd waarop vrouwen voor het eerst moeder worden sterk gestegen. Terwijl onze oma's al rond de leeftijd van 20 jaar hun eerste kindje kregen, hebben we op dit moment allerlei goede redenen om de geboorte van onze eerste telg wat uit te stellen.

Anticonceptie, langere studies, werk, ons leven als koppel, problemen qua kinderopvang, ... zijn allemaal factoren die dit grote moment kunnen vertragen. In Europa is de jonge moeder bij de geboorte van haar eerste kind gemiddeld 29 jaar oud.

Lees meer over

De invloed van leeftijd op zwangerschap

Vaak wordt gewezen op de risico’s als men op latere leeftijd zwanger wil worden. De natuurlijke omstandigheden worden dan inderdaad wat minder gunstig.  Naarmate de leeftijd van de toekomstige ouders toeneemt, zijn er meer problemen bij de conceptie en tijdens de zwangerschap.

De vruchtbaarheid van vrouwen neemt af rond de leeftijd van 35 jaar en als de vrouw haar veertigste verjaardag nadert, stijgt de kans op hoge bloeddruk, een miskraam, diabetes, chromosomale afwijkingen en vroegtijdige bevalling. Een goede medische begeleiding, vandaag voor iedereen in ons land beschikbaar, zal dergelijke risico's echter tot een minimum beperken. Oudere vrouwen met een kinderwens moeten zich dus niet meteen laten afschrikken. Een zwangerschap is immers altijd een uitzonderlijk avontuur dat nooit zonder risico's is.

Ontdek nu in onze shop !
67%
Pampers
Premium Protection Mega Maat 4
41.99
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
67%
Pampers
Premium Protection Mega Maat 4
41.99
Kopen
Pampers
Babydoekjes Harmonie Aqua 0% plastic
17.28
Kopen
75%
Bambix
Groeimelk met koekjes 1-3 jaar
14.10
Kopen
En nog meer ...
Psycho