Babyboom
Babyboom
Baby

Bij twijfel over het vaderschap van je baby: doe de DNA-vaderschapstest!

3 min
Organisatie/Administratie
Baby

Bij twijfel over het vaderschap van je baby: doe de DNA-vaderschapstest!

3 min
Éveil, Santé
<p>Twijfel je over het vaderschap van je kind? Een DNA-vaderschapstest verschaft heel eenvoudig duidelijkheid!

DNA-testen: Wat kan je DNA over jezelf vertellen?

Groene ogen, blauwe ogen, krullen, stijl haar, man of vrouw? Al onze unieke lichaamskenmerken liggen besloten in ons DNA. Het is nog niet zo lang geleden dat wetenschappers de mogelijkheden van DNA ontdekten. Hierdoor konden wetenschappers allerlei testen ontwikkelen, die iets over onszelf kunnen vertellen en antwoord kunnen geven op belangrijke vragen in ons leven.

DNA geeft antwoord

Eén van die prangende vragen kan zijn: ben ik de biologische vader van mijn kind? In het begin van de vorige eeuw probeerde men aan de hand van bloedgroepen het vaderschap vast te stellen. Hierbij werd hooguit een zekerheid behaald van 30%. In de jaren dertig wist de opvolger, de serologische bloedtest, dit percentage op te schroeven tot 40%. De HLA- typering bloedtest uit de jaren zeventig leverde een zekerheidspercentage van 80% tot 90 % op. Het was uiteindelijk de DNA-vaderschapstest die in de jaren tachtig een zekerheid van 99,99% bereikte. Maar DNA-onderzoek kan nog veel meer. Het kan misdadigers achter de tralies krijgen, antwoord geven of je een erfelijke ziekte bij je draagt en het kan je ook vertellen wat je etnische afkomst is.

Hoe werkt een DNA-test?

DNA-monsters, analyses, laboratoria...een [DNA-test->http://www.dna-test-vaderschap.be/] zal wel ingewikkeld zijn? Dat is wat veel mensen denken, maar een DNA-test is heel eenvoudig. Er komen geen naalden of dokters bij kijken. De monsters voor een standaard DNA-test kun je gewoon zelf afnemen. Wrijf met de aangeleverde wattenstaafjes langs de binnenzijde van de wang van de betrokken personen en stuur ze op naar het laboratorium. Dat is alles! Wil je de testresultaten in de rechtbank gebruiken, dan moet er een onafhankelijke partij aanwezig zijn bij het afnemen van de monsters. Deze DNA-test heet een rechtsgeldige DNA-test.

Maar is speeksel niet minder nauwkeurig dan bloed?

Velen denken dat DNA uit bloed nauwkeuriger is dan DNA uit wangslijmvlies. Als de DNA-monsters van wangslijmvlies volgens de instructies worden afgenomen zijn ze net zo nauwkeurig als bloed. In iedere lichaamscel zit DNA en dat DNA is in iedere cel hetzelfde.

DNA-vaderschapstest

Wat een opluchting, eindelijk zekerheid! Een [DNA-vaderschapstest->http://www.dna-test-vaderschap.be/] kan je gemoedsrust bieden. Om erachter te komen of je de vader van een kind bent, is het al voldoende om jouw DNA en het DNA van het kind te vergelijken. Is het mogelijk om ook het DNA van de moeder erbij te betrekken dan wordt, in het geval dat vaderschap niet kan worden uitgesloten, de nauwkeurigheid nog groter (99,999% i.p.v. 99,995%). Als vaderschap kan worden uitgesloten is de nauwkeurigheid 100%.

Waar liggen mijn roots?

Ook dat kan DNA je vertellen door middel van een zogenaamde biogeografische DNA-test. Dankzij het in kaart brengen en onderzoeken van allerlei inheemse volken verspreid over de hele wereld is het nu ook mogelijk om jouw DNA te vergelijken met dat van de verschillende volken. Waar op deze aardbol liepen je voorouders rond en welke etnische invloeden komen er voor in jouw DNA? Je DNA vertelt het je.

DNA en erfelijke ziektes

Een vraag waar niet iedereen antwoord op wil, is; word ik ook ziek? Wanneer een bepaalde ziekte veel voorkomt in een familie, kunnen de familieleden worden getest om te kijken of ze ook vatbaar zijn voor deze ziekte. Maar niet iedereen wil dit weten, want de wetenschap is nog niet zo dat men een mogelijke erfelijke aandoening kan voorkomen. Daarnaast laten erfelijkheidstesten veel te wensen over met betrekking tot de betrouwbaarheid.

Je DNA kan je meer over jezelf vertellen dan je misschien voor mogelijk hield. Hoewel er nog veel gebieden bestaan die om nog meer onderzoek vragen, zoals op het gebied van de erfelijkheidstesten, is één ding zeker; DNA-onderzoek heeft al vele deuren geopend.

Geïnteresseerd in meer informatie? Die vind je op de website van [DNA-Solum->http://www.dna-test-vaderschap.be/].

Ontdek nu in onze shop !
Bambix
Rijst groeidrink 1-3 jaar 6x1L
13.50
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
Bambix
Rijst groeidrink 1-3 jaar 6x1L
13.50
Kopen
84%
NAN
OPTIPRO 3
13.55
Kopen
MAM
2 in1 elektrische borstkolf en handkolf
115.99
Kopen