Babyboom
Babyboom
Baby

Waarom kraamzorg goud waard is

4 min
Organisatie/Administratie
Baby

Waarom kraamzorg goud waard is

4 min
Éveil, Santé
Mama worden, of het nu de eerste of de tweede, derde of vierde keer is, het is een overweldigende ervaring. Hormonen, slaaptekort, een klein ukje om altijd (als in écht 24/7) voor te zorgen, tranen (bij de baby én jezelf), twijfels en onzekerheden maar bovenal heel veel liefde. Een hulplijn inroepen in deze mooie maar ook heftige periode is echt geen overbodige luxe.

Kraamzorg? Doen, als je het ons vraagt! En wel om deze redenen:

1. Een helpende hand in het huishouden

Je eerste prioriteit die eerste weken na de bevalling? Zorgen voor dat kleintje natuurlijk! En dus schiet het huishouden er een beetje (veel) bij in. Omdat je geen tijd hebt tussen alle voedingen en al dat ‘zorgen’ door, omdat je geen energie hebt, of omdat je je aandacht simpelweg wil focussen op je kleine schat. En dan komt de kraamverzorgende als een reddende engel en steekt een handje toe. Wat opruimen, een was plooien of alvast een paar voedzame maaltijden op tafel (of in de diepvries) toveren. Za-lig!

2. Ondersteuning bij de zorg voor je kleintje

Een kraamverzorgende springt ook bij om voor je baby’tje te zorgen en een oogje in het zeil te houden. Zo kan jij ervan profiteren om een paar uurtjes bij te slapen of een momentje voor jezelf te hebben. Jezelf ongestoord kunnen douchen en aankleden, of even kunnen ‘ontsnappen’ en een boodschap gaan doen – dat kan ongelooflijk deugd doen en je batterijtjes weer even helemaal opladen.

3. Tips en tricks

Wanneer je voor een kleine baby zorgt, word je misschien/wellicht geconfronteerd met heel wat vragen, twijfels en onzekerheden. De kraamverzorgende to the rescue, want die mensen hebben pakken ervaring en staan je bij met raad en daad. Het kan een echte opluchting zijn om te horen dat het compleet normaal is dat je kleintje dit of dat doet en dat jij je zus of zo voelt. En je krijgt er meteen nog wat praktische tips bovenop, superhandig!

4. Oog voor jou als mama

Zodra je kindje geboren is, gaat hij/zij met alle aandacht lopen. Logisch ook, zo’n schattig ukje. Maar het doet weleens deugd als iemand oprecht vraagt hoe het nu eigenlijk met jóu gaat. Ook daar heeft een kraamverzorgende oog voor.
Kristel Jacobis, kraamverzorgende bij Familiehulp, vertelt: ‘Mensen denken vaak dat je alleen maar blije gezichten ziet bij kraamzorg. Er is pet slot van rekening een baby’tje geboren, en dat is een blije gebeurtenis in een mensenleven. Maar in de eerste week na de geboorte komen de welbekende baby blues naar boven bij de meeste vrouwen met veel tranen. Veel vrouwen zijn daar na een paar dagen weer vanaf, maar bij sommige ouders loopt het anders.
Er zijn mama’s bij wie de roze wolk niet komt of die gaandeweg van de roze wolk vallen en er niet terug op geraken. Die mama’s zijn psychisch kwetsbaar. Als kraamverzorgende verandert de balans in het takenpakket dan naar veel luisteren en er zijn voor die ouders, in combinatie met praktische ondersteuning.
De vraag die ik als kraamverzorgende elke dag stel is: ‘Hoe was je nacht?’ Slaaptekort, of in het slechtste geval helemaal niet slapen, is één van de belangrijkste signalen om in de gaten te houden. De tranen zitten automatisch hoger door slaapgebrek. Het doel is dan om de mama in kwestie te laten slapen wanneer ik er ben, zodat die batterij een beetje kan opladen.
Als ik merk dat er weinig contact gemaakt wordt met de baby, probeer ik de verzorgende momenten vooral te begeleiden en niet gewoon over te nemen zodat er toch langzaamaan een band kan ontstaan. Dat lukt uiteraard niet als de mama zo moe is dat ze alleen maar wil slapen, dan neem ik het babybadje voor mijn rekening. Tijdens die zorgmomenten vraag ik regelmatig aan de mama hoe het voor haar voelt voor haar om die te doen.
Als ik merk dat een mama last heeft van moeilijke denkpatronen of angsten, probeer ik haar te motiveren om de hulp in te schakelen van een psycholoog of van de huisarts. Of ik breng een moeder-kind eenheid ter sprake. Puur informatief, want veel mensen weten bijvoorbeeld niet dat er dagtherapie of zelfs thuisbegeleiding bestaat en dat het niet altijd meteen om een opname hoeft te gaan.
Of een mama nu gewoon last heeft van tijdelijke baby blues of psychisch echt kwetsbaar is, als kraamverzorgende besteden we aandacht aan hoe het met haar gaat en wat haar noden precies zijn.’

5. It takes a village

De geboorte van een kindje zorgt voor een grote verandering in je leven. En dat hoef je écht niet alleen te doen. Laat je omringen door mensen die je kunnen helpen, die je bijstaan en met wie je kan praten. Je bent heus geen betere mama als je krampachtig alles zelf probeert te doen. Het zorgt voor innerlijke rust als je weet dat je er niet alleen voor staat. It takes a village to raise a child, dus waarom zou je het alleen doen?

 

Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met Familiehulp. Meer lezen over ons advertentiebeleid kun je hier. 

 

Dit artikel werd geschreven in samenwerking met Mama Baas.

Ontdek nu in onze shop !
67%
NAN
OPTIPRO 1
14.52
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
67%
NAN
OPTIPRO 1
14.52
Kopen
67%
Pampers
Premium Protection Mega Pack Maat 2
20.39
Kopen
Babyboom
Geschenkpakket zwangerschap - Nederlands
0.00
Kopen