Babyboom
Babyboom
Baby

Als papa thuisblijft om voor baby te zorgen

3 min
Psycho, Familie, Organisatie/Administratie
Baby

Als papa thuisblijft om voor baby te zorgen

3 min
Éveil, Santé
Papa’s nemen steeds meer hun verantwoordelijkheid op bij de dagelijkse verzorging van de baby. De nieuwe papa doet dit met plezier en wil er zelfs vaker voor thuisblijven. Wat alleen maar positief is voor het hele gezin.

De papa’s van vandaag tonen zich veel meer betrokken en willen in tegenstelling tot hun voorgangers een nauwere band met hun jonge kind. 

De papa’s van vandaag zijn aanwezige papa’s. Zij delen in de zorg en eisen fier hun plaats op. En terecht! Hun rol beperkt zich niet langer tot de opvoeding alleen. Ze nemen een deel van de zorgtaken over en maken tijd vrij voor hun nakomelingen. Vele papa’s zeggen dat ze hun kind “willen zien opgroeien”.


Een papa-babyband is goed voor de baby…

Niemand twijfelt er nog aan en studies bevestigen ook dat vaders een belangrijke rol spelen in de ontwikkeling van hun kind. 

Hoewel de band tussen baby en moeder bij de geboorte inniger lijkt, maakt baby geen onderscheid tussen beide ouders. Waarom? Omdat de natuur alles goed heeft geregeld en baby geprogrammeerd is om zich te hechten aan de volwassenen die zijn welzijn en veiligheid bevorderen. En dat is net zo goed de verantwoordelijkheid van mama als van papa!

Een betrokken papa draagt bij tot een goede ontwikkeling van zijn baby en zorgt mee voor harmonie in baby’s leefwereld, wat het hele gezin ten goede komt.


… en uiteraard ook voor de papa

Net zoals de hersenen van vrouwen zich aanpassen aan het moederschap, ondergaan de hersenen van mannen die voor hun kinderen zorgen dezelfde neurale veranderingen. Liefhebbende vaders ontwikkelen een grotere gevoeligheid voor de leefwereld van hun baby en kunnen eenzelfde soort emotionele band met hun kind ontwikkelen als de moeder.

Een jonge vader heeft er alles bij te winnen snel een sterke band met zijn baby tot stand te brengen. Bovendien zal hij door de zorg voor zijn baby heel wat ervaring opdoen die superhandig is om zich in alle omstandigheden zonder stress uit de slag weten te trekken.


Minder gaan werken om voor baby te kunnen zorgen

Hoewel de wijze waarop je tijd met je baby doorbrengt belangrijker is dan hoe veel tijd je met hem doorbrengt, kiezen toch steeds meer papa's ervoor meer tijd vrij te maken voor hun kind. 

En de maatschappij evolueert mee in die richting. In ons land neemt het aantal dagen vaderschapsverlof voor de geboorte van een kind toe. Terwijl 20 jaar geleden een jonge vader recht had op drie dagen verlof, zal hij tegen 2023 twintig dagen verlof kunnen opnemen om bij zijn pasgeboren kindje te zijn. 

Ook vragen steeds meer vaders ouderschapsverlof aan hun werkgever om bijvoorbeeld een dag per week niet te moeten werken. 

En hoewel het nog een minderheid blijft, lijkt het aantal huismannen in 25 jaar tijd verdubbeld te zijn. Deze wegbereiders voor het nieuwe, hedendaagse gezin verdienen alle lof! 

Enkele tips voor papa

  • Wees er van bij de geboorte bij;
  • Je kan geen borstvoeding geven, maar wel voldoende huidcontact met je baby inplannen;
  • Neem elke gelegenheid te baat om je baby in je armen in slaap te wiegen;
  • Participeer actief in baby’s verzorging: luiers verversen, een badje of massage geven…
  • Neem regelmatig de flesvoedingen over;
  • Wandel, speel met je kleintje, vertel verhaaltjes… Gun jezelf zoveel mogelijk leuke ‘papadingen’.


Enkele tips voor mama

  • Vertrouw je partner en accepteer dat hij de dingen soms anders doet dan jij;
  • Gun de papa regelmatig een kwaliteitsmoment met jullie baby;
  • Vergeet nooit hoe belangrijk betrokkenheid van je partner bij jullie baby is;
  • En geniet ten slotte zonder schuldgevoel van de vrije tijd die jij zo cadeau krijgt!

Ontdek de getuigenis van Pieter-Jan, de papa van Bram, die ervoor koos om 4 dagen per week te werken om het beste uit zijn zoon te halen:

Borstvoeding is de ideale voeding voor baby's.

Dit artikel werd geschreven in samenwerking met Nestlé Baby&Me.

Ontdek nu in onze shop !
Naturnes
NutriPops Gepofte Granen Tomaat 5x
11.24
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
Naturnes
NutriPops Gepofte Granen Tomaat 5x
11.24
Kopen
Naturnes
NutriPops Gepofte Granen Banaan Framboos 5x
11.24
Kopen
Naturnes
NutriPops Gepofte Granen Wortel 5x
11.24
Kopen