Babyboom
Babyboom
Baby

Terug aan het werk: het belang van een goede organisatie

3 min
Organisatie/Administratie
Baby

Terug aan het werk: het belang van een goede organisatie

3 min
Éveil, Santé
Na de komst van de baby zien jonge moeders er vaak tegenop om terug aan het werk te gaan. Nochtans, met een goede organisatie en een flinke dosis relativering zou de overgang naar dit nieuwe leven zonder al te veel problemen moeten verlopen.

De tijd vliegt. Het lijkt wel of je baby pas gisteren geboren is en toch moet je alweer bijna aan de slag.


Grote veranderingen in je dagroutine met baby

Hoewel de gedachte om weer aan het werk te gaan bij veel moeders toch enige stress meebrengt, helpt een goede voorbereiding voor een vlot verloop van deze aanpassing in wat is uitgegroeid tot een dagelijkse mama-babyroutine tijdens de laatste weken of maanden. 

Als mama met een baan moet je weer aan het werk na een korte of langere periode waarin je baby altijd dicht bij jou was. Met dit verschil dat je nu mama bent van een kleintje waar je zielsveel van houdt. En dat je een levenservaring rijker bent die jouw een totaal andere kijk op het leven geeft.


Je baby in goede handen achterlaten

Crèche, onthaalouder, grootouders... Welke formule je ook kiest, start op tijd met je zoektocht naar de juiste opvang, zodat je de beste oplossing vindt voor jou en je baby. Dit is een van de eerste dingen die je moet doen om met een gerust hart weer aan het werk te gaan.

Best bereid je ook baby hierop voor zodat je hem niet van de ene op de andere dag in een andere wereld moet droppen dan degene die hij kent dicht bij jou. Voorzie een overgangsperiode waarin je kleintje geleidelijk kan wennen aan de nieuwe situatie. Probeer in de paar weken voordat je weer aan het werk gaat je kindje regelmatig korte periodes te laten doorbrengen in de nieuwe omgeving. 


De borstvoeding aanpassen

Als baby tot nu toe uitsluitend borstvoeding heeft gekregen, is het moment aangebroken om ook het flesje in zijn voedingsschema op te nemen. Ongeacht of dit gevuld is met moedermelk of op zijn leeftijd afgestemde zuigelingenmelk. 

Het is perfect mogelijk om je kleintje nog twee tot drie borstvoedingen per dag te geven, ook als je weer aan het werk gaat. Een aantal mama’s kiest er overigens voor om hun melk op de werkplek zelf af te kolven. 

Of je al dan niet voort de borst blijft geven, is uitsluitend jouw keuze, zonder dat je je hierbij onder druk mag laten zetten door je vrienden en familie of je werkgever. 


Maak jezelf geen verwijten

Als de grote dag eenmaal aangebroken is, is de kans groot dat je overmand wordt door een lawine van emoties. Je hart breekt en je voelt je schuldig. Dergelijke gevoelens zijn zeer normaal, maar mogen je niet de positieve kant van deze nieuwe situatie uit het oog doen verliezen. Je neemt je sociale leven weer ten volle op, terwijl je kleintje een nieuwe ontdekkingstocht begint, vol verrijkende contacten voor zijn of haar ontwikkeling.

Hoe voorkom je dat je gevoelens toch met je aan de haal gaan ? Neem de controle over je nieuwe leven: zorg voor een goede organisatie vooraf, voldoende slaap en een dosis zelfvertrouwen. Het feit dat je weer aan het werk gaat, verandert tenslotte niets aan jouw liefde voor je kindje en omgekeerd. 


5 tips om met een gerust hart weer aan het werk te gaan

  1. Kies een opvangformule die voldoet aan jouw verwachtingen en waarden.
  2. Leer loslaten en heb vertrouwen in de mensen die voor je kleintje zorgen. 
  3. Hervat je actieve leven op je eigen tempo, je moet geen superwoman zijn.
  4. Organiseer zoveel mogelijk vooraf, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.
  5. Bespreek je problemen met je familie en vrienden of met andere mama’s.

Ontdek hier hoe Sarah en Thierry erin slagen hun beroepsleven te combineren met de zorg voor hun kleintjes.

Borstvoeding is de ideale voeding voor baby's.

Dit artikel werd geschreven in samenwerking met Nestlé Baby&Me.

Ontdek nu in onze shop !
Lässig
Herbruikbare zakjes voor snacks Little Forest Fox
9.95
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
Lässig
Herbruikbare zakjes voor snacks Little Forest Fox
9.95
Kopen
Lässig
Rugzak About Friends Lion
22.95
Kopen
Lässig
Tetradoeken extra zacht L Tiny Farmer Speckles
18.99
Kopen