Babyboom
Babyboom
Zwanger

Het Groeipakket of de kinderbijslagregeling uitgelegd

2 min
Organisatie/Administratie
Zwanger

Het Groeipakket of de kinderbijslagregeling uitgelegd

2 min
Éveil, Santé
Elke regio in België heeft een eigen regeling voor het Groeipakket of de kinderbijslag. Ontdek hier de regels die vandaag gelden!

Het cliché dat ‘een kind evenveel kost als een huis’ klopt effectief. De minimumkostprijs van een pasgeboren kind ligt rond de 334 euro per maand, terwijl een achttienjarige minstens 634 euro per maand kost. Gelukkig kun je elke maand rekenen op financiële steun in de vorm van kinderbijslag of, zoals we dat nu in Vlaanderen noemen, het Groeipakket. 

Vraag het Groeipakket of de kinderbijslag aan


Groeipakket of kinderbijslag: een regeling voor elke regio

Vlaanderen, Brussel, Wallonië en de Duitstalige gemeenschap hanteren elk een andere kinderbijslagregeling, met eigen regels en eigen bedragen.

Kies voortaan zélf wie je Groeipakket of kinderbijslag uitbetaalt

Je kiest zelf je uitbetaler van het Groeipakket, de nieuwe naam voor kinderbijslag in Vlaanderen, of kinderbijslagfonds. De bedragen zijn bij elke uitbetaler of fonds binnen elke regio gelijk, maar de verschillende partijen bieden soms wel bijkomende ondersteuning voor ouders aan. Parentia kiest er bijvoorbeeld voor om ouders te ondersteunen met hun gezinsadministratie, zodat zij meer tijd hebben voor wat écht belangrijk is – hun gezin.


Een vast bedrag met eventuele toeslagen

Elke regio in België hanteert zijn eigen systeem met eigen bedragen, wel krijg je steeds een vast basisbedrag per kind, eventueel aangevuld met premies en toeslagen zoals de zorgtoeslag. Raadpleeg het overzicht van de bedragen in jouw regio op www.parentia.be.


Voor wie geldt de nieuwe regeling?

De nieuwe bedragen gelden in Vlaanderen alleen voor kinderen geboren vanaf 1 januari 2019, de start van het nieuwe systeem. In Wallonië zijn de nieuwe bedragen alleen van tel voor kinderen geboren vanaf 1 januari 2020. In het Brusselse model worden de bedragen dan weer toegepast op alle kinderen, ook op de kinderen geboren vóór 2020. 

Hoe sluit je je aan bij een uitbetaler of kinderbijslagfonds?

Verwacht je een kindje? Dan kun je in Vlaanderen je startbedrag of je kraamgeld in Brussel en Wallonië, aanvragen bij een uitbetaler of kinderbijslagfonds naar keuze. Na de geboorte zorgt dit fonds ook automatisch voor de betaling van je Groeipakket of kinderbijslag. Heb je al kinderen? Ook dan kun je kiezen om van fonds te veranderen.

Vraag je startbedrag of kraamgeld aan bij Parentia


Sluit je aan bij Parentia! 

Parentia is dé uitbetaler van het Groeipakket in Vlaanderen en hét kinderbijslagfonds van Wallonië en Brussel. Parentia zorgt voor een stipte betaling van je Groeipakket en startbedrag of kinderbijslag en kraamgeld en helpt je graag verder met je gezinsadministratie. Ben je al aangesloten bij een uitbetaler of kinderbijslagfonds? Stap dan heel eenvoudig over naar Parentia. Zo heb je meer tijd voor wat echt telt!

 

 

Dit artikel werd geschreven in samenwerking met Parentia.

Erkende Vlaamse uitbetaler. Elk kind heeft recht op een Groeipakket. Je kiest zelf een van de vijf Vlaamse uitbetalers. Veranderen kan na een jaar. www.groeipakket.be

Ontdek nu in onze shop !
Babyboom
Geschenkpakket zwangerschap - Frans
0.00
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
Babyboom
Geschenkpakket zwangerschap - Frans
0.00
Kopen
94%
Pampers
Harmonie Maxi Maat 3
18.61
Kopen
80%
MultiMam
Kompressen
9.51
Kopen