Babyboom
Zwanger

De nieuwe kinderbijslagregeling goed verstaan

Zwanger

De nieuwe kinderbijslagregeling goed verstaan

In 2019 ondergaat de kinderbijslagregeling een grondige hervorming. Ontdek hier wat er zoal verandert!

Uit recent onderzoek blijkt dat het cliché dat ‘een kind evenveel kost als een huis’ effectief klopt. De minimumkostprijs van een pasgeboren kind ligt rond de 334 euro per maand, terwijl een achttienjarige minstens 634 euro per maand kost. Gelukkig kun je elke maand rekenen op financiële steun in de vorm van kinderbijslag. In 2019 ondergaat de kinderbijslagregeling een grondige hervorming. Ontdek hier wat er zoal verandert!

 

Een nieuwe kinderbijslagregeling voor elke regio

Vlaanderen, Brussel, Wallonië en de Duitstalige gemeenschap werkten elk een eigen kinderbijslagregeling uit, met eigen regels en eigen bedragen. De datum waarop die veranderingen worden doorgevoerd verschilt per regio.

In Vlaanderen gaat het nieuwe model, het zogeheten Groeipakket, in voege op 1 januari 2019.

In Brussel wordt er nog een jaar met het huidige model gewerkt. Vanaf 2020 gaat er een nieuw systeem van kracht.

In Wallonië gebeurt de overgang in twee fases: in 2019 zullen er al enkele nieuwe regels van toepassing zijn en in 2020 gaat het volledig nieuwe model van start.

In de Duitstalige Gemeenschap treedt het nieuwe systeem, net zoals in Vlaanderen, op 1 januari 2019 in werking.

Kies voortaan zélf wie je kinderbijslag uitbetaalt

Terwijl de keuze voor een kinderbijslagfonds vroeger automatisch via je werkgever gebeurde, kun je in het nieuwe systeem zelf kiezen bij welk fonds je je aansluit. De bedragen zijn overal gelijk, maar de verschillende partijen kunnen andere diensten aan de ouders aanbieden. Parentia kiest er bijvoorbeeld voor om ouders te ondersteunen in hun gezinsadministratie.

Een vast bedrag met eventuele toelagen

Vroeger hing het bedrag dat je maandelijks voor je kind kreeg af van de plaats van het kind in het gezin. Onder de nieuwe regeling is dat niet meer het geval. Je krijgt een vast basisbedrag per kind, eventueel aangevuld met toeslagen en schoolpremies.

 

Voor wie geldt de nieuwe regeling?

De nieuwe bedragen gelden in Vlaanderen alleen voor kinderen geboren vanaf 1 januari 2019. Ook in Wallonië zullen de nieuwe bedragen alleen van tel zijn voor kinderen geboren vanaf 1 januari 2020. In het Brusselse model zullen de bedragen dan weer worden toegepast voor alle kinderen, ook voor de kinderen geboren vóór 2020. Ben je bang dat je opeens een lager bedrag zult ontvangen voor je kind? Hoeft niet! Alle regio’s waken erover dat geen enkel gezin minder ontvangt in het nieuwe systeem in vergelijking met het oude systeem.

 

Hoe sluit je je aan bij een kinderbijslagfonds?

Verwacht je een kindje? Dan kun je je kraamgeld, in Vlaanderen het Startbedrag genoemd, aanvragen bij een kinderbijslagfonds naar keuze. Na de geboorte zal dit fonds ook zorgen voor de betaling van je kinderbijslag of Groeipakket in Vlaanderen. Vraag hier je kraamgeld aan bij Parentia. Ben je al aangesloten bij een kinderbijslagfonds? Dan kun je in Vlaanderen vanaf 2020 overstappen naar Parentia. In Wallonië kan dit vanaf 2021 en in Brussel vanaf 2022. Je kunt je hiervoor nu al registreren op www.parentia.be.

 

 

Dit artikel werd geschreven in samenwerking met Parentia.

Ontdek nu in onze shop !
78%
Pampers
Harmonie / Pure protection Maat 1
15.35
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
78%
Pampers
Harmonie / Pure protection Maat 1
15.35
Kopen
75%
MultiMam
MultiMam Kompressen 12 stuks
7.35
Kopen
Babyboom
Geschenkpakket zwangerschap - Nederlands
0.00
Kopen