Babyboom
Babyboom
Kinderwens

Gezonde tanden en tandvlees voor een gezonde baby

2 min
Zwangerschap gezondheid
Kinderwens

Gezonde tanden en tandvlees voor een gezonde baby

2 min
Éveil, Santé
Zwangerschap veroorzaakt hormonale veranderingen die hun invloed hebben op je mond.

Het gezegde ‘elke zwangerschap kost je een tand!’ is gelukkig niet echt actueel meer. Toch zijn er vele goede redenen waarom je best een gezond gebit hebt voordat je zwanger wordt.

 

Zwangerschap veroorzaakt hormonale veranderingen die hun invloed hebben op je mond. De afweer tegen bacteriën is verminderd en het risico op gaatjes en tandvleesontsteking is toegenomen.

Tandvleesontsteking manifesteert zich onder andere door bloedingen en zwellingen ter hoogte van het tandvlees. Een onberispelijke mondhygiëne is daarom van essentieel belang om te voorkomen dat de ontsteking verergert en verandert in parodontitis (ontsteking van het tandvlees met vernietiging van het kaakbeen).

Dat parodontale aandoeningen een rol spelen bij vroegtijdige bevallingen wist men al, maar een team van onderzoekers bij de Case Western Reserve University in Ohio heeft ontdekt dat herhaalde tandvleesontstekingen tijdens de zwangerschap een aanzienlijk risico van besmetting voor de foetus meebrengen. Dit is te wijten aan de aanwezigheid van een bacterie, Fusobacterium nucleatum, die overgaat in de placenta en zo in het bloed van de baby terechtkomt. In extreme gevallen kan de aanwezigheid ervan leiden tot de dood van de baby in de baarmoeder.

 

Gelukkig detecteert en bestrijdt het immuunsysteem van de mama deze vervelende bacterie meestal op tijd. Toch is het beter om tijdens de zwangerschap een nog strengere mondhygiëne in acht te nemen.

Er bestaan speciale tandpasta's ter bestrijding van tandvleesontsteking en parodontitis, maar je kan nog altijd best bij je tandarts langs gaan voor en tijdens je zwangerschap.

Ontdek nu in onze shop !
Dr. Brown's
Melkpoedermixer
21.99
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
Dr. Brown's
Melkpoedermixer
21.99
Kopen
Vintense
Bellini 0,0%
2.29
Kopen
Philips Avent
Natural Response zuigfles Glas 240ml
13.30
Kopen