Babyboom
Kinderwens

Heren, let op uw lijn als u vader wilt worden!

Kinderwens

Heren, let op uw lijn als u vader wilt worden!

Hoe hoger het overgewicht was, hoe lager de kwaliteit van het sperma was.

Een Franse studie, voorgesteld op het congres van de European Society of Human Reproduction, bevestigde de resultaten die reeds in de Verenigde Staten gepubliceerd werden: zwaarlijvigheid vermindert de kwaliteit van het sperma aanzienlijk.

Deze studie, uitgevoerd op een steekproef van 1.940 mannen, toonde aan hoe hoger het overgewicht, hoe lager de kwaliteit van het sperma. Dit is te wijten aan een veel lagere concentratie en beweeglijkheid van het sperma bij mannen met een hoog lichaamsgewicht.

Onderzoekers hebben ook gekeken naar de invloed van de leeftijd op de kwaliteit van het sperma, maar het lijkt erop dat alleen het lichaamsgewicht een invloed heeft op de beweeglijkheid van het sperma.

Hoe zit het met de vrouwen? Andere studies hebben al aangetoond dat vrouwen met overgewicht ook vruchtbaarheidsproblemen hebben.

 

Zowel bij mannen als bij vrouwen leidt de toename van de vetmassa tot hormonale stoornissen die vruchtbaarheidsproblemen veroorzaken.

Deze heren (en dames) in kwestie moeten echter niet wanhopen: gewichtsverlies lijkt dit effect om te keren, waardoor de kwaliteit van het sperma weer verhoogt.