Babyboom
Babyboom
Baby

Blijft een prematuur een zorgenkind?

2 min
Gezondheid van de baby
Baby

Blijft een prematuur een zorgenkind?

2 min
Éveil, Santé
<p>Ouders van een prematuur vragen zich af of hun prematuur zijn leven lang een zorgenkind blijft?;

Mijn kind is prematuur

Je baby is te vroeg geboren ;een prematuur. Door de vroegtijdige bevalling worden moeder en vader geconfronteerd met een baby die zo kwetsbaar en « onaf » is; zo hadden ze zich een baby niet voorgesteld.

Sommige ouders zijn zich heel bewust van de mogelijke risico' die hun vroeggeborene loopt en beseffen dat het kind zelfs kan sterven. Ze beginnen zich daarom psychologisch voor te bereiden op het eventueel overlijden van het kind.

Zelfs als de vroeggeboorte niet gepaard gaat met bepaalde pathologieën, is het gedrag van een vroeggeborene anders dan het gedrag van een voldragen baby.  Het kind is minder ontvankelijk voor boodschappen van de buitenwereld, reageert minder en gebruikt al zijn energie en mogelijkheden om te overleven. Het zicht, het gehoor en de tastzin zijn minder ontwikkeld en maken het moeilijker om met de baby te communiceren.

De kwetsbaarheid van een vroeggeborene

Die kwetsbaarheid in de eerste weken en maanden na de geboorte zorgt ervoor dat de ouders de baby in de toekomst als erg kwetsbaar blijven beschouwen. Sommige spreken over een «storm aan gevoelens die door het gezin waait», een storm van angst, ongerustheid, een gevoel van onveiligheid.

Een vroeggeboorte kan moeilijkheden met zich meebrengen voor de relatie tussen de moeder en de baby. De moeder houdt aan een vroeggeboorte vaak schuldgevoelens over. Ze heeft haar baby niet kunnen dragen tot het einde van de zwangerschap, kan niet altijd borstvoeding geven en heeft het gevoel dat ze gefaald heeft. Dit gevoel kan zelfs aan de oorsprong liggen van depressiviteit bij de moeder of angsten voor een volgende zwangerschap.

De vader heeft als eerste contact met de baby en het medische team. Hij is de eerste die informatie krijgt en zal de moeder het goede of slechte nieuws moeten vertellen. Houd er wel rekening mee dat de vader op dat moment ook met gemengde gevoelens te kampen kan hebben en dat hij ook angstig kan zijn. Verwacht dus niet van de vader dat hij alles kan dragen en alles aankan.

Blijft een prematuur kwetsbaar? 

Als je kind groter wordt, blijft dat gevoel diep vanbinnen leven en is er een kans dat ouders dat beeld van hun kwetsbaar kind niet kwijtraken, alsof bij de ouders het risico op verlies van hun kind voortdurend aanwezig is. 

De kans is groot dat het kind zwaarmoedig wordt en leerproblemen krijgt op school. Dat zorgt ervoor dat een relatie tussen de bezorgde ouders en de tiener, die zelfstandig wil worden, moeilijk kan worden. Soms kan er ook sprake zijn van agressiviteit tov de situatie, wat kan leiden tot luidruchtige conflicten.

Maar het is belangrijk om te vermelden dat niet noodzakelijk alle ouders op dezelfde manier reageren als hierboven beschreven. Niet alle moeders reageren op dezelfde manier op een vroeggeboorte en niet alle moeders beleven deze moeilijke periode op dezelfde manier. De ene moeder is angstiger dan de andere. De vader kan het ook moeilijk hebben om zijn plaats te vinden, om aan de verwachtingen van de moeder te beantwoorden en om met zijn eigen angstgevoelens om te gaan.

Er bestaat in Vlaanderen een vereniging voor ouders van couveusekinderen, als je samen met anderen over dit gevoel wil praten. Voor meer informatie: www.vvoc.be  

Ontdek nu in onze shop !
92%
MultiMam
Tepelverzorging balm
9.99
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
92%
MultiMam
Tepelverzorging balm
9.99
Kopen
78%
Lansinoh
Verzorgingscrème
16.86
Kopen
MAM
2 in1 elektrische borstkolf en handkolf
115.99
Kopen
En nog meer ...
Gezondheid van de baby