Babyboom
Babyboom
Zwanger

Zwanger van een meerling

3 min
Levering
Zwanger

Zwanger van een meerling

3 min
Éveil, Santé
Je verwachtte er een, het worden er echter twee en misschien zelfs meer....! Dankzij de in-vitrofertilisatie is het aantal tweelingzwangerschappen in België in minder dan 15 jaar tijd gestegen van 1,1 naar 2,5 %! Geschat wordt dat 4% van de moeders 3 kinderen verwacht. Gewoon fenomenaal…

Wanneer je dit nieuws vernomen hebt en de eerste momenten van vreugde én paniek voorbij zijn, blijven er heel wat vragen doorheen je hoofd spoken: Ik zal nog meer uitzetten. Zal mijn bevalling veel moeilijker verlopen? Hoe zal ik twee baby’s tegelijk eten geven? Hoe moet ik mezelf organiseren?

Een tweelingzwangerschap wordt nauwlettender opgevolgd

Doordat men dankzij de echografie steeds vroeger op de hoogte is van een dergelijke zwangerschap, kunnen zeer snel de nodige maatregelen worden genomen om het goede verloop ervan te garanderen.  Het is immers geen gemakkelijke opdracht om meerdere baby's te dragen!

 

Hoe verloopt een dergelijke zwangerschap?

Gedurende de eerste 3 maanden is de kans op een miskraam groter. Tijdens deze periode kan het zijn dat je één van beide embryo's verliest. Troost jezelf door te denken dat het een soort natuurlijke selectie is die zeer vaak plaatsvindt, zonder enige erg voor de achterblijver in je buik. 

Met twee foetussen zal je meer in gewicht toenemen.

Vanaf de 6de maand moet je weer voorzichtiger zijn en risico's op een vroeggeboorte zoveel mogelijk vermijden. Je zal ook vaker bij de arts langs moeten gaan. Neem voldoende rust, want je lichaam levert momenteel grote inspanningen en  zal een stuk zwaarder worden. Misschien kan je beter wat vroeger stoppen met werken. Indien nodig kan een vroedvrouw je thuis van nabij opvolgen.

Hoge bloeddruk, spataderen, striae en urineweginfecties komen vaker voor bij dit type zwangerschap. Door het grotere volume van de baarmoeder zal je meer ongemak ervaren, vooral tijdens het slapen.

De geboorte vindt vaak 2 tot 3 weken eerder plaats en wel op normale wijze,  waarbij de kindjes over het algemeen wat kleiner zijn. Een keizersnede kan echter noodzakelijk zijn bij onder andere een moeilijker presentatie van de baby's. In ieder zal de inzet van een versterkt team een maximale veiligheid voor jou en je baby's waarborgen.

 

Een identieke of niet-identieke tweeling?

Identieke of eeneiige tweelingen zijn afkomstig van één enkel eitje dat zich na de innesteling in de baarmoeder in tweeën heeft gedeeld. Deze tweelingen lijken dan als twee druppels water op elkaar en zijn steeds van hetzelfde geslacht. 

De niet-identiek of twee-eiige tweeling komt voort uit een dubbele eisprong: 2 eicellen werden bevrucht door 2 zaadcellen. Er vormen zich dus twee eitjes in twee afzonderlijke vruchtzakken. Deze kindjes kunnen zeer sterk verschillen van elkaar en kunnen zelfs een verschillend geslacht hebben.

De komst van een tweeling zet je gezinnetje op zijn kop. Jullie zullen een nieuw evenwicht moeten vinden. Misschien hebben jullie al een ander kind, dat jullie zullen moeten helpen dit nieuwe team te verwelkomen... Houd hier allemaal rekening mee, praat erover en vraag om advies. De ervaring van andere ouders kan hier zeer nuttig zijn.

 

Wat is een gezinshulp en waar kan ik deze ondersteuning aanvragen?

Een gezinshulp zorgt voor je huishouden als je er niet bent of helpt je als alles je wat over het hoofd groeit . Zij zorgt voor je kinderen en vervangt je bij de dagelijkse huishoudelijke en gezinstaken. Alle gezinshulpen zijn geschoold voor deze opdracht en je kleintjes zijn in goede handen. Bij alle aanvragen wordt eerst een sociaal onderzoek uitgevoerd om na te gaan welke hulp je nodig hebt. 

Wat als je een drieling of vierling krijgt?

In de meeste gezinssituaties kun je gratis een deeltijdse huishoudelijke hulp en een voltijdse kinderverzorgster vragen tot de kinderen de leeftijd van 3 jaar bereiken of naar school gaan. Deze gratis hulp moet je aanvragen bij het OCMW (Openbaar Centrum voor Maatschappelijk welzijn) van jouw woonplaats.

Ontdek nu in onze shop !
Pampers
Premium Protection Maxi Pack Maat 5
33.99
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
Pampers
Premium Protection Maxi Pack Maat 5
33.99
Kopen
Elvie
Elvie Pump Dubbele elekrische borstkolf
489.00
Kopen
Pampers
Babydoekjes Harmonie Aqua 0% plastic
15.73
Kopen
En nog meer ...
Levering