Babyboom
Babyboom
Zwanger

Borstvoeding: 8 onmisbare hulpmiddelen

4 min
Borstvoeding, Voeding
Zwanger

Borstvoeding: 8 onmisbare hulpmiddelen

4 min
Éveil, Santé
Baby zal nu snel gaan komen, het is tijd voor de laatste voorbereidingen! En terwijl je kleintje nog even geniet in je bolle buik die niet lang rond meer zal zijn, zit je nog met enkele vragen. En vooral met deze: zijn alle noodzakelijke spullen wel in huis? Een des te prangender vraag als je van plan bent borstvoeding te geven…

Want het is algemeen geweten: de opstart van een serene borstvoeding is een van de meest cruciale fasen vlak na de geboorte van je kind. Logisch toch dat je hier goed op voorbereid wil zijn? 

Laat ons je meteen geruststellen. Het belangrijkste heb je al: prima moedermelk bomvol proteïnen en jouw moederliefde die van deze periode met je baby een unieke beleving maken.

Bovendien kan je extra hulpmiddelen in huis halen om de borstvoeding voor jou en je baby zo efficiënt, comfortabel en aangenaam mogelijk te maken.

 

Acht essentiële hulpmiddelen willen we je alvast meegeven, die je ook terugvindt in onze webshop. 


Onmisbare hulpmiddelen voor mama’s die borstvoeding geven 
 

1. De borstvoedingsbeha

De borstvoedingsbeha is uiterst doeltreffend: hij maakt het voor je baby gemakkelijker om je borst te vinden én hij beschermt je borsten door een goede ondersteuning, zodat ze niet gaan doorhangen.

Onze praktische tip hierbij: voorzie minstens twee exemplaren, zodat je er altijd één gebruiksklaar hebt terwijl het andere in de was is, en kies een model dat je met één hand kan openmaken, zodat je je andere hand vrij houdt voor je baby. 
 

2. Het borstvoedingskussen

Het borstvoedingskussen houdt je baby op de juiste hoogte en ontlast vooral ook je armen. Het is dus goed voor zowel jouw als baby’s comfort tijdens het voeden. Doordat dit lange kussen je armen ondersteunt, belast je minder je nekwervels en voorkom je rugpijn.


3. Borstvoedingskompressen

Je hebt ze in allerlei vormen, maar ze dienen allemaal eenzelfde doel: je te allen tijde een optimaal comfort bieden door het absorberen van melkverlies. De borstvoedingskompressen (wegwerp of wasbaar) zijn discreet en ultra-absorberend, ideaal dus om je droog te houden. 

Als je het teveel aan melk wil bewaren, kan je dit gemakkelijk opvangen in een lekschaal.
 

4. Tepelzalf of -balsem

Tepelzalven en –balsems zijn kostbare bondgenoten die je tussen twee voedingen in verlichting brengen bij pijnlijke tepels en tepelkloven. Bij bloedingen of zeer pijnlijke kloven, kan je gebruik maken van tepelhoedjes, die je tepel beschermen en zorgen voor een snellere genezing zonder dat je moet stoppen met de borstvoeding. 

 

5. Borstvoedingsthee

De 100% biologische borstvoedingsthee van Weleda smaakt heerlijk naar verbena en citroen. De ingrediënten (fenegriek, venkel, anijs en karwij) bevorderen de lactatie en hebben bovendien een rustgevende werking.

Je mag hier zoveel van drinken als je wil van zodra je kindje geboren is, je hele borstvoedingsperiode lang! 

Onmisbare hulpmiddelen om je melk te bewaren 

De melkproductie stimuleren, gezwollen borsten verlichten of papa ook laten genieten van intieme momenten met zijn kindje: er zijn tal van goede redenen om je melk af te kolven. En als je baby moeite heeft met drinken van de borst of als je weer aan het werk gaat maar borstvoeding wil blijven geven, is afkolven sowieso een ‘must’.

De afgekolfde melk moet je vervolgens op zorgvuldige wijze bewaren, zodat je baby kan genieten van kwaliteitsmelk. 


6. De borstkolf

Zowel de manuele als de elektrische borstkolf bieden voordelen. 

De manuele borstkolf: De manuele borstkolf is licht en compact, ideaal voor occasioneel gebruik en het afkolven van je melk in alle discretie. Als je borsten pijnlijk gezwollen zijn van de melk en je de druk wat wil minderen, dan is dit model hier een handig hulpmiddel bij, dat je overal mee naartoe kan nemen. 

De elektrische borstkolf: De elektrische borstkolf is perfect voor regelmatig gebruik, vraagt zeer weinig inspanning en reproduceert het natuurlijke zuigen van de baby dankzij verschillende zuigsterktes en -snelheden, wat de lactatie stimuleert.

Je kan gaan voor een enkelzijdige of een dubbelzijdige borstkolf. Een dubbelzijdige kolf biedt het voordeel dat je meer melk afkolft in minder tijd omdat je beide borsten tegelijk activeert. En waarom niet multitasken? Met een superhandige kolfbeha kan je handsfree melk afkolven! 

Je begrijpt dat de keuze van een kolftoestel een zeer persoonlijke zaak is en superbelangrijk voor het welslagen van je borstvoeding. Probeer het je zo comfortabel mogelijk te maken, want alleen zo zal je je borstvoeding lang volhouden.


7. Bewaarzuigflesje

Om je bewaarde moedermelk aan baby te geven, heb je een zuigflesje voor moedermelk nodig. Misschien is dit al inbegrepen bij je borstkolf. Zorg er in ieder geval voor dat je er meer dan één in huis hebt en vergeet niet de flesjes goed te reinigen en te steriliseren na ieder gebruik. 


8. Bewaarhulpmiddelen 

Bewaarzakjes worden rechtstreeks aan de borstkolf bevestigd en zijn zeer eenvoudig in gebruik.

Pluspunten: met hun dichte afsluiting beschermen ze je melk tegen vocht en lucht en ze bewaren gemakkelijk in de koelkast. 

Minpuntjes: ze zijn voor eenmalig gebruik, dus niet zo milieuvriendelijk. 
 

Bewaarpotjes doen hetzelfde als zakjes. Je vangt je melk er gemakkelijk in op en de potjes zorgen voor een zeer hygiënische bewaring. 

Pluspunten: herbruikbare potjes zijn milieuvriendelijk en op lange termijn ook goedkoper omdat ze je later nog kan gebruiken voor het bewaren van baby’s groente- en fruitpapjes. 

Minpuntjes: die zijn er niet! 

 

Met deze lijst van must-haves voor een zo efficiënt en comfortabel mogelijke borstvoeding ben je gewapend voor de start van dit fantastische avontuur met je baby...  vol intieme en liefdevolle momenten met je kleintje! 

Wij wensen jou en je baby alvast een mooie borstvoedingstijd! Geniet ten volle van die speciale momenten met je kleintje! 

 

Wil je van bij de start volledig uitgerust zijn? Dat kan met ons volledig borstvoedingsstartpakket!

Voor extra informatie over borstvoeding kan je doorklikken naar ons volledig borstvoedingsdossier

Ontdek nu in onze shop !
MAM
2 in1 elektrische borstkolf en handkolf
99.00
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
MAM
2 in1 elektrische borstkolf en handkolf
99.00
Kopen
67%
Good Gout
Artisjok, pastinaak, pasta & parmesaan
2.98
Kopen
Natracare
Maandverband Long Ultra + vl
3.39
Kopen
En nog meer ...
BorstvoedingVoeding